Reklama

Faszerowana papryka to pomysł na smaczny, prosty i ciekawy obiad. Jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 40 minut. W wersji po meksykańsku wypełniona jest mięsem mielonym, kukurydzą i fasolą czerwoną. Całość przykryta jest chrupiącą warstwą chipsów z tortilli i sera gouda.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal475
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie papryk: Strąki papryki myjemy. Przekrawamy ją na pół i usuwamy pestki. Następnie sieczemy po 3 strąki czerwonej i żółtej papryki. Czosnek oraz cebulę obieramy i także drobno sieczemy.

  • krok 2

    Smażenie składników na farsz: Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim mięso. Dodajemy posiekaną paprykę, cebulę i czosnek. Smażymy wszystko razem. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i kminkiem. Kukurydzę, fasolę oraz pomidory odsączamy, a następnie dodajemy do mięsa i całość zagotowujemy.

  • krok 3

    Nakładanie farszu: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Pozostałe połówki papryki napełniamy farszem i przekładamy do natłuszczonej żaroodpornej formy. Wlewamy gorący bulion, dokładnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 30 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.

  • krok 4

    Przygotowanie posypki serowej: Tortille w formie chipsów wkładamy do zamykanej torebki foliowej, lekko rozdrabniamy i mieszamy z serem. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Podpieczone papryki posypujemy chipsami z serem. Podajemy posypane natką.

Porady:

  • Dla najlepszych efektów polecamy użyć różnych rodzajów papryk - szczególnie dobrze sprawdzi się papryka zielona, żółta i czerwona.
  • Chipsy z tortilli możecie przygotować samodzielne z tego przepisu.
  • Jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami, wymieńcie ostrą paprykę na jej słodką, mieloną wersję.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama