
Faszerowana papryka po meksykańsku
- papryka: 2400 g
- czosnek: 50 g
- cebula: 150 g
- olej: 12 g
- mięso mielone wołowe: 500 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 6 g
- papryka ostra: 18 g
- kminek: 12 g
- kukurydza: 100 g
- fasola czerwona: 100 g
- pomidory w puszce: 400 g
- bulion warzywny: 250 ml
- tortilla: 90 g
- gouda: 100 g
- natka pietruszki: 10 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal475
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie papryk: Strąki papryki myjemy. Przekrawamy ją na pół i usuwamy pestki. Następnie sieczemy po 3 strąki czerwonej i żółtej papryki. Czosnek oraz cebulę obieramy i także drobno sieczemy.
krok 2
Smażenie składników na farsz: Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim mięso. Dodajemy posiekaną paprykę, cebulę i czosnek. Smażymy wszystko razem. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i kminkiem. Kukurydzę, fasolę oraz pomidory odsączamy, a następnie dodajemy do mięsa i całość zagotowujemy.
krok 3
Nakładanie farszu: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Pozostałe połówki papryki napełniamy farszem i przekładamy do natłuszczonej żaroodpornej formy. Wlewamy gorący bulion, dokładnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 30 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.
krok 4
Przygotowanie posypki serowej: Tortille w formie chipsów wkładamy do zamykanej torebki foliowej, lekko rozdrabniamy i mieszamy z serem. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Podpieczone papryki posypujemy chipsami z serem. Podajemy posypane natką.

