Reklama

Papryka zapiekana z fetą

Składniki:

czerwona cebula
4 małe cukinie
16 małych pomidorków
16 czarnych oliwek bez pestek
20 dag sera typu feta
2 łyżki posiekanej bazylii
gałązka rozmarynu
oliwa
sól
pieprz
4 duże papryki czerwone

Kroki przygotowania:

Przepis na - Papryka zapiekana z fetą
Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, cukinie myjemy, kroimy na spore kawałki, mieszamy w misce z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Dodajemy pokruszony ser typu feta, bazylię i kilka igieł rozmarynu. Skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Papryki myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, razem z ogonkami, usuwamy pestki i białe błonki. Przygotowaną mieszaniną napełniamy połówki papryki, owijamy folią aluminiową i układamy na grillu. Pieczemy, najlepiej przykryte pokrywą grilla ok. 30–40 min, aż warzywa będą miękkie.
Do grillowania nadają się przede wszystkim warzywa z twardą skórką; papryka, cukinia, bakłażan. Poza tym czosnek,cebula i pomidory. Nikt nam jednak nie zabroni eksperymentów z cykorią czy kapustą. Warzywa powinniśmy piec na boku grilla, tam gdzie nie dosięgnie ich wysoka temperatura żaru.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama