Porady:
- Przepis na parfait można modyfikować. Jeśli nie macie dostępu do świeżych truskawek, możecie zastąpić je innymi, sezonowymi owocami, takimi jak rabarbar, jeżyny, brzoskwinie, jagody czy gruszki. Deser parfait można też przygotować na bazie mrożonych truskawek.
- Jeśli chcecie przygotować parfait z truskawkami w lżejszej wersji, możecie zastąpić część śmietany kremówki gęstym jogurtem greckim.
- Polecamy również spróbować naszego przepisu na domowe lody truskawkowe.
- Wierzch parfait truskawkowego można dodatkowo oblać polewą z gorzkiej czekolady. Deser można też podawać w towarzystwie bitej śmietany lub sosu waniliowego. Równie dobrze smakuje on po posypaniu cukrem pudrem.
- Parfait można też przygotować w keksówce lub okrągłej foremce.
Notka redakcyjna:
Parfait z truskawkami – alternatywne wersje przygotowania
Klasyczny przepis na parfait z truskawkami można modyfikować na wiele sposobów. Polecamy dodanie do masy połamanej na niewielkie kawałki czekolady białej lub gorzkiej. Można do niej także dorzucić posiekane na drobno pistacje, domową granolę czy musli lub kawałki świeżych owoców.
Smak deseru parfait można również urozmaić dodając do niego pokruszoną chałwę sezamową. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu jakościowy miód. Polecamy spróbować również parfait truskawkowego z dodatkiem rabarbaru lub malin.
Parfait – inne przepisy
Nazwa deseru pochodzi od francuskiego słowa „doskonały”. Nic dziwnego, połączenie masy jajecznej, odrobiny cukru i aksamitnej śmietanki smakuje wprost fantastycznie. Przygotowanie deseru jest niezwykle proste. Dodatkowo nie zajmuje ono wiele czasu. Jeśli więc nigdy go nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić.
Francuski, mrożony deser można przygotować na wiele sposobów. Choć jego klasyczna, waniliowa wersja smakuje świetnie, polecamy także spróbować go w wersji czekoladowej czy kawowej. Parfait można też przygotować z dodatkiem chałwy, rumu, orzechów, sera mascarpone czy cynamonu.
Latem, warto do deseru parfait warto dodać świeże owoce, takie jak chociażby maliny, truskawki, brzoskwinie czy jagody. Można także pokusić się o dorzucenie do niego bardziej egzotycznego mango lub granatu. Polecamy także spróbować parfait w wersji pomarańczowo–imbirowej.