
Parkin – angielski piernik
- mąka pszenna: 170 g
- jajka: 2 szt.
- mleko: 30 ml
- proszek do pieczenia: 4 g
- imbir: 5 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- przyprawa do piernika: 3 g
- sól: 3 g
- płatki owsiane: 120 g
- cukier muscovado: 150 g
- masło: 150 g
- syrop cukrowy: 230 ml
- melasa: 75 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nastawiamy na 150°C, tryb góra-dół.
krok 2
Płatki owsiane: wkładamy do malaksera. Miksujemy je tylko przez chwilę, najlepiej pulsacyjnie, żeby nie rozdrobnić ich na pył.
krok 3
Czarna melasa: umieszczamy ją wraz z masłem, syropem złocistym (golden syrup) i cukrem w rondelku. Podgrzewamy mieszankę, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy ją, żeby przestygła.
krok 4
Masa: mąkę przesiewamy do oddzielnej miski. Mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, solą, płatkami owsianymi i przyprawami. Jajka roztrzepujemy z mlekiem za pomocą rózgi kuchennej. Łączymy wszystkie elementy ciasta, czyli suche składniki, masę jajeczną i syrop z masłem.
krok 5
Parkin: przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy je przez 60 minut. Studzimy, po czym kroimy w kwadraciki.

