
Parmigiana
- bakłażan: 3 szt.
- mozzarella: 250 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- pomidory w puszce: 2 szt.
- bazylia: 15 liści
- oliwa z oliwek: 5 łyżek stołowych
- cukier: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Parmigiana – przepis:
Na początek należy pokroić bakłażany w plastry o grubości 0,5 cm. Potem trzeba posmarować każdy plaster oliwą z oliwek z obu stron. Następnie plastry bakłażanów należy usmażyć na patelni grillowej na złoto-brązowo (albo upiec pod grillem piekarnika).
krok 2
Potem na patelni z łyżką oliwy trzeba przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na szklisto, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory z puszki oraz dodać cukier. Kolejnym krokiem jest duszenie całości bez przykrycia około 20 minut aż sos zgęstnieje. Wszystkie składniki należy doprawić solą i pieprzem według uznania. Potem trzeba posiekać 15 listków bazylii i wymieszać z sosem.

krok 3
Następnie trzeba rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). W żaroodpornym naczyniu do zapiekania trzeba układać składniki warstwami: sos, plastry bakłażana, plastry mozzarelli - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę należy zrobić z bakłażana i sosu, żeby mozzarella się rozpuściła wewnątrz dania. Na koniec parmigiana powinna być posypana parmezanem i trzeba ją zapiekać przez 40 minut. Przed podaniem parmigiana di melanzane powinna być przybrana świeżą bazylią. Parmigiana może być serwowana z chrupiącą ciabattą i masłem czosnkowym.


