Parzybroda z młodej kapusty
- młoda kapusta: 800 g
- ziemniaki: 600 g
- boczek wędzony: 150 g
- cebula: 1 szt.
- mąka: 20 g
- majeranek: 2 g
- liść laurowy: 1 szt.
- cukier: 2 g
- sok z cytryny: 5 ml
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 1 łyżeczka
- kminek: 1 szczypta
- woda: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Boczek kroimy w kostkę, przekładamy go na suchą patelnię, powoli wytapiamy tłuszcz.

wero.ugc krok 2
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, gotową główkę myjemy. Kroimy w grubszą kostkę lub paski. Posiekaną kapustę zalewamy 250 ml wrzącej wody. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dokładamy też połowę boczku, kminek, majeranek. Dusimy na małym ogniu bez przykrycia, aż kapusta zmięknie, ok. 10 minut.

wero.ugc krok 3
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Dokładamy je do kapusty z boczkiem. Gotujemy razem przez 7-8 minut.

wero.ugc krok 4
W między czasie obieramy cebulę, siekamy ją i podsmażamy z pozostałym boczkiem. Dosypujemy mąkę, mieszamy aż do zrumienienia (nie powinno być grudek). Rozrabiamy z 60 ml wody. Jeśli zasmażka będzie nadal zbyt gęsta, można dolać więcej wody, jeśli wyjdzie za rzadka to dosypujemy więcej mąki.

wero.ugc krok 5
Zasmażkę przekładamy do garnka, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Jak się zagotuje, parzybroda będzie gotowa do jedzenia.

wero.ugc krok 6
Parzybrodę nakładamy na głębokie talerze. Wskazane jest posypanie świeżym koperkiem.

wero.ugc


