Reklama

Pascha limonkowa to wyjątkowo pyszny deser. Delikatny smak sera przyjemnie kontrastuje z orzeźwiającymi nutami limonki. Całość to bardzo dobra propozycja na słodki akcent po wielkanocnym obiedzie lub obfitym śniadaniu. Do tego deser jest stosunkowo łatwy do zrobienia - trzeba tylko uzbroić się w trochę cierpliwości.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy masło i ucieramy na jednolitą masę. Dokładamy śmietankę, sok i łyżeczkę skórki z limonki, mieszamy. Partiami dodajemy ser, posiekane bakalie, ubite na pianę białko i starannie mieszamy.

  • krok 2

    Małe formy, najlepiej w kształcie stożka (ale niekoniecznie), wykładamy wilgotną gazą. Wkładamy masę serową, zawijamy w gazę, przyciskamy talerzykiem i wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy paschy z foremek, odwijamy z gazy, przekładamy na paterę i dekorujemy orzechami nerkowca, skórką otartą z limonki i listkami mięty.

Porady:

W przepisie na paschę limonkową wykorzystujemy:

  • limonkę - wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę
  • twaróg - najlepiej tłusty, dwukrotnie zmielony
  • owoce kandyzowane - najlepszy będzie drobno pokrojony ananas
  • orzechy nerkowca - grubo posiekane
  • migdały - blanszowane, grubo posiekane

Notka redakcyjna:

Aby pascha limonkowa była nieco lżejsza, śmietankę możemy zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. Jeżeli nie mamy małych foremek, masę możemy uformować na sitku wyłożonym wilgotną gazą. Warto zaopatrzyć się w specjalne formy do paschy. Typowa forma do paschy nosi nazwę pasocznica i ma kształt ściętego stożka. Boki formy wytłaczane są w symbole religijne, związane z Wielkanocą, dlatego babeczki wychodzą z niej wyjątkowo ładne. W sklepach dostępne są zarówno formy drewniane, jak i np. ceramiczne.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama