
Pascha limonkowa
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- żółtko: 5 szt.
- cukier puder: 250 g
- masło: 200 g
- śmietana 30%: 200 ml
- limonka: 1 szt.
- twaróg: 1 kg
- owoce kandyzowane: 120 g
- orzechy nerkowca: 100 g
- migdały: 100 g
- białko jaja: 1 szt.
- mięta: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy masło i ucieramy na jednolitą masę. Dokładamy śmietankę, sok i łyżeczkę skórki z limonki, mieszamy. Partiami dodajemy ser, posiekane bakalie, ubite na pianę białko i starannie mieszamy.

krok 2
Małe formy, najlepiej w kształcie stożka (ale niekoniecznie), wykładamy wilgotną gazą. Wkładamy masę serową, zawijamy w gazę, przyciskamy talerzykiem i wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy paschy z foremek, odwijamy z gazy, przekładamy na paterę i dekorujemy orzechami nerkowca, skórką otartą z limonki i listkami mięty.


