Pascha wielkanocna
- twaróg: 1 kg
- masło: 250 g
- cukier puder: 170 g
- cukier waniliowy: 16 g
- skórka z cytryny: 0.5 łyżeczki
- żółtko: 5 szt.
- skórka pomarańczowa: 50 g
- migdały: 50 g
- morele: 50 g
- rodzynki: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło przekładamy do miski, dosypujemy cukier puder, cukier wanilinowy i startą skórkę cytrynową. Ubijamy aż masa zrobi się biała i puszysta. Potem dodajemy żółtka, pojedynczo, po każdym miksujemy aż połączą się z masą maślaną.

Make eat easy krok 2
Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa (zamiast niej można użyć rónież praski do ziemniaków). Niestety ser z wiaderka, nawet najlepszej jakości, nie sprawdzi się do przygotowania paschy, jest zbyt luźny. Do masy maślano-jajecznej dodajemy zmielony twaróg i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.

Make eat easy krok 3
Dokładamy skórkę pomarańczową, posiekane migdały i morele (lub figi). Dodajemy też rodzynki (można wymieszać je z żurawiną), które możemy wcześniej namoczyć, ale nie jest to konieczne. Całość delikatnie mieszamy.

Make eat easy krok 4
Na misce kładziemy duże sito o 20-centymetrowej minimalnej średnicy. Wykładamy je złożoną gazą. Przekładamy masę serową. Zawijamy górne brzegi gazy, lekko ściskając, żeby pascha przybrała odpowiedni kształt. Dodatkowo kładziemy na wierzchu talerzyk i go dociążamy. Wstawiamy ją do lodówki na całą noc (czas nie został wliczony do klasyfikacji dania). Gotową paschę wielkanocną przekładamy na talerz lub paterę. Zdejmujemy gazę.

Make eat easy krok 5
Wielkanocna pascha jeszcze lepiej prezentuje się ze świątecznymi lub wiosennymi ozdobami z masy cukrowej. W tej roli sprawdzą się też bakalie. Deser można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 dni.

Make eat easy


