
Pasta brokułowa
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- brokuły: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- pieprz czarny: 1 szczypta
- czosnek: 2 ząbki
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal30
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić pastę brokułową? Zaczynamy od przygotowania brokułu. Brokuł rozdzielamy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej warzywo. Brokuł gotujemy przez 3 do 5 minut, a następnie odcedzamy i studzimy. Nie solimy go, gdyż pastę brokułową doprawiamy dopiero na koniec. Rozgniatamy fetę i dodajemy ser do brokułów. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do pasty. Całość miksujemy mikserem lub blenderem na gęstą masę. Stopniowo dodajemy oliwę. Na koniec przyprawiamy pastę brokułową do smaku.

