Porady:
- Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, to z powodzeniem możemy zrobić pastę z ciecierzycy z puszki. Po odcedzeniu wystarczy ją zmiksować. Zalewę z puszki warto zostawić na później.
- Aquafaba, czyli woda pozostała po gotowaniu soczewicy lub zalewa z ciecierzycy w puszcze, jest ważnym składnikiem w kuchni wegańskiej. Zastępuje ona białka jaj. Na jej bazie można przygotować na przykład wegański sernik.
- Do blendowania ciecierzycy i innych składników najlepszy będzie blender ręczny z pojemnikiem do szatkowania. W przypadku kielichowego po skończonej pracy wystarczy wyjąć ostrze, by móc wygodnie wydobyć pastę.
- Pastę z ciecierzycy przechowujemy w lodówce, wytrzyma nawet 7 dni.
- Jeśli wyszło nam za dużo pasty, to z powodzeniem możemy zrobić z niej kotlety z ciecierzycy (można zagęścić ją bułką tartą lub ugotowanym ziemniakiem) bądź wykorzystać jako farsz do pierogów.
Notka redakcyjna:
Pasta z ciecierzycy – inne warianty
Pastę z ciecierzycy można modyfikować i dobierać do niej ulubione składniki lub te, które akurat mamy w domu. Cieciorka bardzo dobrze komponuje się zarówno z wytrawnymi dodatkami, jak i słodkimi. Poniżej znajdziecie kilka naszych propozycji:
- pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów - warto wybierać pomidory w zalewie, są one miękkie i nie trzeba ich wcześniej namaczać. Możemy je zmiksować razem z ziarnami lub pokroić na mniejsze kawałki. Sprawdzi się też dodatek dobrej jakości koncentratu pomidorowego. Dodatkowo możemy użyć olej z pomidorów zamiast oliwy - ma pyszny ziołowo-pomidorowy smak.
- pasta z ciecierzycy z czosnkiem - przeciskamy go przez praskę lub siekamy, lubimy bardziej intensywny smak. Odpowiedni będzie też czosnek granulowany. Do tego możemy dodać również świeżo zmielony czarny pieprz lub marynowany zielony – w całości bądź posiekany.
- pasta z ciecierzycy ze słodką nutą – tu postawmy na żurawinę, rodzynki, śliwki lub suszone morele. Większe owoce trzeba posiekać lub zblendować razem z cieciorką.
- pasta z ciecierzycy z jabłkiem i ze śliwką - najlepiej będzie smakować, jeśli do jej przygotowania wybierzemy kwaśne jabłka, typu szara reneta. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. W tym czasie siekamy cebulę i wrzucamy na tłuszcz – prażymy, aż zacznie się przypiekać na brzegach. Na dużych oczkach tarki trzemy jabłka – nie trzeba ich wcześniej obierać, wystarczy umyć. Na patelnię z cebulą dodajemy jabłka, oprószamy cukrem, solą i pieprzem, wsypujemy ok. jedną łyżeczkę majeranku. Całość dusimy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Dokładamy pokrojone śliwki, przesmażamy. Składniki z patelni blendujemy z cieciorką.
Na sam koniec pasta z ciecierzycy może zostać doprawiona kilkoma kroplami zdrowych tłuszczy – np. oleju z czarnuszki, siemienia lnianego lub konopnego.
Inne wegańskie pasty do chleba
Weganizm zyskuje coraz więcej zwolenników. Dobrze zbilansowana dieta wykluczająca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego jest zdrowa i lekkostrawna. Kiedy jednak ze śniadaniowego menu odpadają sery, wędliny i jajecznica, można się zastanowić, co właściwie jedzą weganie. Pasta z ciecierzycy z powyższego przepisu jest tylko jedną z licznych i bardzo interesujących roślinnych inspiracji. Ciekawą propozycją jest: