Porady:
- Jajka po ugotowaniu od razu zalewamy zimną wodą, dzięki czemu szybciej wystygną. Po ok. 10–15 min. możemy zdjąć skorupki.
- Prostym sposobem na szybkie obieranie jajek jest uprzednie obstukanie ich z każdej strony, np. na kuchennym blacie.
- Obrane jajka możemy rozgnieść widelcem, pokroić nożem w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pasta jajeczna jest od razu gotowa do spożycia.
- Jeśli nie zjemy całości, możemy ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie 48 godz.
Notka redakcyjna:
Pasta jajeczna z dodatkami
Pasta jajeczna ma delikatny i uniwersalny smak, który doskonale łączy się z różnymi składnikami. Bazując na podstawowym przepisie w prosty sposób możemy przygotować:
- pastę jajeczną z awokado – do jajek dodajemy dojrzały owoc. Awokado wcześniej myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę. Warto skropić je odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało,
- pastę jajeczną z tuńczykiem – możemy dodać tuńczyka z puszki w oleju lub sosie własnym,
- pastę jajeczną z pieczarkami – śniadaniowy klasyk doskonale smakuje także z marynowanymi pieczarkami lub innymi grzybkami w zalewie octowej,
- pastę jajeczną z ogórkiem – możemy dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone lub konserwowe,
- pastę jajeczną z łososiem – wędzoną rybę możemy zmiksować z pastą jajeczną przy pomocy blendera ręcznego, kielichowego lub malaksera.
Co zamiast szczypiorku do pasy jajecznej?
Do pasty jajecznej świetnie sprawdzą się także inne zielone dodatki, takie jak:
- rzeżucha – która jest bogatym źródłem witamin i jodu. Jest sadzona na Wielkanoc na znak zmartwychwstania, symbolizuje wiosnę,
- natka pietruszki – źródło żelaza, potasu, kwasu foliowego, witaminy C, K i A, neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust,
- koperek – jest bogaty w olejki eteryczne, witaminy, antyoksydanty,
- liście kolendry – źródło witaminy A,, B, C i K,
- świeża bazylia – jest pełna olejków eterycznych, które mają działanie łagodzące i uspokajające,
- kiełki – do pasty jajecznej możemy dodać kiełki rzodkiewki, brokuła, groszku lub dowolną ulubioną mieszankę.
Pasta jajeczna bez majonezu
W wersji fit możemy zastąpić klasyczny majonez – dietetycznym lub sięgnąć po mniej kaloryczny zamiennik.
- jogurt – naturalny lub grecki,
- jogurt sojowy,
- śmietanę 12%,
- kremowy serek,
- oliwę z oliwek,
- musztardę.
Kanapki z pastą jajeczną fit tak samo dobrze smakują z zielonymi dodatkami jak w klasycznej wersji.