Reklama

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami to oryginalny dodatek do pieczywa zarówno na śniadanie, jak i kolację. Wielkanocą możemy udekorować nią ugotowane jajka, a na domówkach sprawdzi się jako dodatek do krakersów. Pasta jajeczna z suszonych pomidorów powstaje błyskawicznie. Z powodzeniem przygotujemy ją w niecałe 15 minut.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jajka: gotujemy na twardo przez około 10 minut, studzimy i obieramy ze skorupki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

  • krok 2

    Suszone pomidory: odsączamy z oleju, a następnie kroimy na drobne kawałki.

  • krok 3

    Pasta: jajka łączymy z suszonymi pomidorami. Dodajemy ketchup, majonez oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu wstawiamy ją do lodówki na ok. 1 godzinę.

  • krok 4

    Podanie: gotową pastę jajeczną z suszonymi pomidorami nakładamy na kromkę chleba.

Porady:

  • Do przygotowania pasty jajecznej z suszonymi pomidorami, warto użyć ketchupu domowej roboty. Jest on o wiele zdrowszy i smaczniejszy od sosu pomidorowego z supermarketu. W prosty sposób zrobimy go z pomidorów, cebuli, marchewki i niewielkiej ilości octu.
  • Zamiast suszonego oregano, warto sięgnąć po ten świeży. Dzięki temu nasza pasta będzie odznaczała się łagodniejszym smakiem i bardziej intensywnym aromatem. Pamiętajmy, żeby przed dodaniem ziół, dokładnie je umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i posiekać.
  • Jeśli nie przepadamy za suszonymi pomidorami, możemy zastąpić je świeżymi. W takim połączeniu nie powinno zabraknąć posiekanej cebulki.
  • Pastę jajeczną z suszonych pomidorów najlepiej zjeść w dniu, w którym została przygotowana. Niewykorzystaną przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2 dni.
  • Oprócz oregano, świetnie sprawdzi się dodatek bazylii, tymianku, rozmarynu, czy ziół prowansalskich.
  • Pasta jajeczna rewelacyjnie smakuje posmarowana na kromce chleba lub słonych ciasteczkach. Równie dobrze możemy użyć jej jako farszu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama