
Kanapkowa pasta z twarogu i wędzonej makreli
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- makrela wędzona: 1 szt.
- twaróg: 250 g
- szalotka: 1 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- koperek: 0.5 pęczka
- musztarda dijon: 1 łyżka stołowa
- jogurt naturalny: 150 g
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- słodka papryka: 1 szczypta
- ogórek: 1 szt.
- kapary: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowując pastę z makreli i twarogu, rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Następnie bierzemy natkę pietruszki oraz koperek, dokładnie je płuczemy i drobno siekamy. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy kręgosłup i wszystkie ości. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg, jogurt, musztardę, sok z cytryny, pokrojoną cebulę oraz koperek i natkę.

iStock krok 2
Całość rozdrabniamy i dokładnie mieszamy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Przekładamy do czystej miseczki i posypujemy kaparami lub pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Awanturkę serwujemy z ulubionym pieczywem.

iStock


