Przepis na pastę kremową włoską
Składniki:
1–2 suszone pomidory w oliwie
po 5 zielonych i czarnych oliwek bez pestek
20 dag kremowego serka typu philadelphia
ząbek czosnku
3 łyżki startego parmezanu
łyżeczka świeżych listków oregano
2 łyżki oliwy extra vergine
sól
pieprz
suszona mieszanka włoska
płatki parmezanu i gałązki
oregano do dekoracji
Kroki przygotowania:
Osączonego z oliwy pomidora i osuszone z zalewy oliwki siekamy. Serek kremowy wykładamy do miseczki, wciskamy do niego czosnek, wrzucamy pomidory z oliwkami, starty parmezan i roztarte w dłoniach listki oregano.
Dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszanką włoską, dekoruje-my płatkami parmezanu i gałązeczką oregano.
Do pasty można dodać oliwę z pomidorów – będzie miała wtedy intensywniejszy smak i aromat. W sezonie korzystajmy ze świeżych pomidorów, zwłaszcza jeśli pasta będzie zjadana na bieżąco.
Porady:
Zobacz też: Zupa włoska fasolowa


