Reklama

Przepis na pastę pomidorowo-ziołową

Składniki:

czerwona papryczka chili
7 łyżek passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
4 suszone pomidory w oliwie
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka balsamico
1/3 kostki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka oregano
cukier
sól
pieprz
3 łyżki płatków zbożowych

Kroki przygotowania:

Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki, resztę drobno kroimy i wkładamy do rondelka. Dodajemy passatę, obrany i posiekany czosnek, posiekane suszone pomidory, sos sojowy, balsamico, pokruszoną kostkę bulionową oraz wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Dusimy na małym ogniu ok. 5 min, często mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy płatki, dusimy jeszcze 2 min, miksujemy, gdy masa jest jeszcze gorąca, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta i trudno się smaruje, dolewamy trochę oliwy z pomidorów i dokładnie mieszamy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama