Reklama

Pasta z pieczonych warzyw to świetny dodatek do kanapek. Pasuje do szynki i jajek, może być też samodzielnym dodatkiem do pieczywa. Można nią też nadziewać naleśniki lub pierogi. Swój aromat zawdzięcza ziołom prowansalskim, a wchodzące w jej skład szalotki, dodają jej wyrazistości. Jest lekkostrawna, bardzo odżywcza i pełna witamin. Pasta z pieczonych warzyw sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal160
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Wykładamy blachę papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Warzywa: bakłażan, paprykę myjemy pod bieżącą wodą. Paprykę przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Bakłażan kroimy w większą kostkę i posypujemy solą. Czekamy około 20 minut aż puści sok, a potem wycieramy go ręcznikiem papierowym. Obieramy z łusek szalotki i czosnek. Wszystkie warzywa wrzucamy do większej miski, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy na blachę.

  • krok 3

    Pieczenie: powinno trwać około 20 minut. Następnie wyjmujemy warzywa z piekarnika i czekamy aż przestygną.

  • krok 4

    Blendowanie: wszystkie warzywa umieszczamy w kielichu robota kuchennego lub w wysokim garnku i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby, pastę z pieczonych warzyw doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Porady:

  • Pasta z pieczonych warzyw doskonale smakuje z grzankami. Jeśli mamy w domu bułki, bagietki lub czerstwe pieczywo, posmarujmy je masłem i czosnkiem i podpieczmy w piekarniku. Serwujmy je z pastą umieszczoną w miseczce lub położoną bezpośrednio na grzankach.
  • Natka pietruszki, kmin rzymski, kolendra – to przyprawy, które pasować będą do pasty na bazie bakłażana. Oprócz tego sprawdzi się ostra i słodka papryka lub curry.
  • Solenie bakłażana przed obróbką powoduje, że traci on gorzki smak. To dlatego jest on warzywem, którym zajmujemy się na pierwszym miejscu. Musi mieć czas na puszczenie soków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama