
Pasta z pieczonych warzyw
- bakłażan: 500 g
- papryka: 800 g
- sól: 4 g
- pieprz czarny: g
- czosnek: 45 g
- szalotka: 100 g
- oliwa z oliwek: 5 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal160
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
krok 2
Warzywa: bakłażan, paprykę myjemy pod bieżącą wodą. Paprykę przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Bakłażan kroimy w większą kostkę i posypujemy solą. Czekamy około 20 minut aż puści sok, a potem wycieramy go ręcznikiem papierowym. Obieramy z łusek szalotki i czosnek. Wszystkie warzywa wrzucamy do większej miski, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy na blachę.
krok 3
Pieczenie: powinno trwać około 20 minut. Następnie wyjmujemy warzywa z piekarnika i czekamy aż przestygną.
krok 4
Blendowanie: wszystkie warzywa umieszczamy w kielichu robota kuchennego lub w wysokim garnku i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby, pastę z pieczonych warzyw doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

