Porady:
Dojrzałe awokado jest miękkie i bardzo łatwo się rozgniata. Jeśli jednak kupimy w sklepie jeszcze twardy owoc, można przyspieszyć jego dojrzewanie. Najlepiej w tym celu włożyć awokado do szarej, papierowej torby razem z kawałkiem jabłka lub banana na jeden, dwa dni.
Innym popularnym przepisem na pastę z awokado jest klasyczne guacamole
Notka redakcyjna:
Jak długo można przechowywać pastę z awokado?
Pasta z awokado powinna być przetrzymywana z szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce. Jeśli pasta ściemnieje, nie należy się tym martwić. Jest to wynik naturalnego utleniania owocu – pasta smakuje tak samo dobrze. Jak długo można przechowywać pastę z awokado? Spokojnie nadaje się ona do zjedzenia przez kilka dni po przygotowaniu.
Jak zapobiegać ciemnieniu awokado?
Zdarza się, że nie wykorzystamy całego awokado od razu. Owoc ten bardzo szybko ciemnieje i mimo, że nie zmienia wtedy smaku, nie wszystkim odpowiada jego wygląd. Awokado ciemnieje w wyniku utleniania. Aby spowolnić ten proces można zawinąć owoc w folię spożywczą. Pasta z awokado powinna być skropiona sokiem z cytryny – to również pomoże zachować jej zielony kolor. Innym sposobem jest włożenie do pojemnika z rozpoczętym awokado połówki cebuli. Sposób ten ma jedną wadę: jest prawdopodobne, że awokado przejdzie zapachem cebuli (nie będzie to jednak problem, jeśli planowaliśmy wykorzystać owoc do wytrawnych przepisów). Dojrzałe awokado dłużej będzie świeże, gdy będziemy przechowywać je w lodówce.
Sprawdź również inspiracje, jak można wykorzystać pestkę od awokado