Porady:
- Czas gotowania bobu różni się w zależności od tego, czy jest młody, czy starszy. Warto więc sprawdzić, czy jest odpowiednio miękki, zanim przełożymy go na sitko.
- Ugotowany bób ma pomarszczoną skórkę, która łatwo schodzi.
- Pastę z bobu możemy zmiksować także przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera z ostrzami w kształcie litery „S”.
- Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodajemy wodę.
- Sok z cytryny możemy zastąpić sokiem z limonki.
- Zamiast mięty świetnie pasuje także melisa lub kolendra.
Notka redakcyjna:
Pasta z bobu – propozycje dodatków
Aby wzbogacić smak pasty, możemy dodać:
- tahini – jest to pasta sezamowa, która stanowi podstawowy składnik hummusu. Doskonale pasuje do wszystkich warzywnych miksów,
- jajka ugotowane na twardo – miksujemy je razem z bobem lub dodajemy do gotowej pasty i rozgniatamy widelcem,
- awokado – wzmacnia zielony kolor pasty i dodaje cennych składników odżywczych,
- chili – obowiązkowy dodatek dla osób, które wolą ostrzejsze smaki,
- suszone pomidory w oleju – dodają wyrazistości i zmieniają kolor pasty.
Co można zrobić z gotowanego bobu?
Pasta z bobu sprawdza się nie tylko jako smarowidło do kanapek czy dip do warzywnych przekąsek. Możemy przygotować z niej także:
- kotlety wegetariańskie – z gotowanego bobu i ziemniaków,
- sosy do makaronu – np. z dodatkiem koperku i serka mascarpone,
- zupy – np. krem z bobu na bazie gotowanych warzyw i bulionu wegańskiego,
- purée z bobu – świetny dodatek do obiadu na bazie ugotowanych nasion i śmietanki,
- farsz do pierogów i naleśników – może być z dodatkiem twarogu i podsmażonej cebulki. Pierogi z bobem doskonale smakują z okrasą, a naleśniki – z sosem czosnkowym.
Pomysły na pasty kanapkowe
Pasta kanapkowa z bobu to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. W podobny sposób można przygotować także inne smarowidła do kanapek, takie jak: