Pasta z cukinii
- cukinia: 1 szt.
- por: 1 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- parmezan: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cukinię myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Umieszczamy ją na sitku i posypujemy solą. Dzięki temu warzywo puści sok i będziemy mogli usunąć z niego nadmiar wilgoci. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Por myjemy i drobno siekamy. Możemy użyć też delikatnej cebuli, na przykład dymki.

MNIAMAM krok 2
Smażenie: rozgrzewamy oliwę w garnku lub na patelni z grubym dnem. Wrzucamy por. Podsmażamy go, aż zeszkli się i zmniejszy objętość. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż uwolni aromat. Odciskamy cukinię i wkładamy do pozostałych warzyw. Smażymy, aż całkowicie zmięknie, a woda odparuje. Potrwa to około 30 minut. Doprawiamy.

MNIAMAM krok 3
Parmezan: ścieramy na małych oczkach tarki (można wykorzystać dowolny ser dojrzewający, na przykład nieco tłustszy i bardziej intensywny w smaku pecorino). Dodajemy do usmażonych warzyw. Dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy przyrządzić wegańskie smarowidło z cukinii, możemy wykorzystać w zamian płatki drożdżowe. Nadadzą paście smak umami i lekko ją zagęszczą.

MNIAMAM krok 4
Podanie: przekładamy gotowe smarowidło do dowolnego naczynia. Będzie przydatne do spożycia przez około 3 dni. Możemy przedłużyć jego trwałość, umieszczając je w szczelnie zamykanych, wyparzonych pojemniczkach. Pasta z cukinii do słoików to ciekawy pomysł na zimowe przetwory. Najlepiej zawekować ją przed dodaniem parmezanu. Można ją podawać na grzance lub kanapce, na przykład z dodatkiem pomidora i czarnego sezamu.

MNIAMAM


