Porady:
- Jeśli nie masz czasu na moczenie fasoli, ostatecznie można zrobić pastę z białej fasoli z puszki. Jest bardziej wilgotna niż przygotowana w domu, więc będzie nieco mniej zwarta.
- Kostkę rosołową można zastąpić mieszanką przypraw, a najlepiej domową wersją kostki.
- Pasta z fasoli i suszonych pomidorów zamiast koncentratu – miksujemy je z resztą składników lub kroimy na niewielkie kawałki i mieszamy z całością.
- Nieco bardziej wyrazista w smaku będzie pasta z czerwonej fasoli, będzie miała też bardziej zdecydowany kolor.
- Pastę z fasoli można również przygotować w wersji na słodko – wystarczy dodać do niej żurawinę suszoną lub rodzynki. W wariancie na ostro będzie to duża ilość świeżo zmielonego pieprzu lub papryka chili – świeża lub mielona.
Notka redakcyjna:
Pasta z fasoli – inne propozycje
Pastę do chleba z fasoli, to dodatek, który możemy dowolnie modyfikować. Popularną wersją jest pasta z fasoli à la smalec. Wystarczy posiekać cebulę i podsmażyć, aż się zarumieni, po czym dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko i podsmażamy razem jeszcze przez pięć minut. Cebulę z jabłkiem i fasolę mieszamy, dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku. Takie smarowidło do chleba z fasoli będzie świetnie smakować z ogórkiem kiszonym lub małosolnym.
Pasta z fasoli będzie pyszna również z dodatkiem ugotowanego buraka, suszonych pomidorów lub duszonych pieczarek. Żeby była bardziej chrupiąca i aromatyczna, można dodać także prażone ziarna słonecznika lub pestki dyni.
Pastę z białej fasoli można wykorzystać też jako farsz do pierogów, naleśników. Sprawdzi się też jako pasztet do zapieczenia. Może być dokładnie taki, jak w przepisie powyżej lub można go wzbogacić o startą marchew, seler lub ziemniaki – wcześniej ugotowane lub surowe starte.
Jak ugotować fasolę?
Fasola wymaga wcześniejszego namoczenia. Zwykle na jedną część fasoli wlewamy 3 lub 4 części wody i odstawiamy na noc, jednak nie dłużej niż na 12 godzin – po tym czasie może zacząć fermentować. Zazwyczaj gotujemy ją w tej samej wodzie, w której była moczona, jednak jeśli rano ją wypłuczemy i wymienimy wodę do gotowania, fasola będzie lżej strawna.
Fasolę gotujemy przez minimum 60 minut – im drobniejsza odmiana, tym krótszy czas gotowania. Po upływie godziny wyjmujemy jedną i sprawdzamy, czy miękkość nam odpowiada. Solimy dopiero po ugotowaniu.
Zobacz też: chili z trzech rodzajów fasoli