Porady:
- Pasta z kurczaka to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Najczęściej do stworzenia wywaru drobiowego wykorzystuje się korpus, udka i skrzydełka. Użycie tych części zapewnia, że pasta będzie mięciutka i soczysta. Sprawdzą się również resztki z poprzedniego obiadu, na przykład z kurczaka pieczonego w przyprawach, którego nie udało nam się dojeść.
- Jeśli wydaje nam się, że pasta z gotowanego kurczaka jest zbyt gęsta i sucha, dodajmy do niej odrobinę bulionu. Pamiętajmy jednak, że każdą potrawę o wiele łatwiej jest rozrzedzić niż zagęścić, uważajmy więc, żeby nie przesadzić z ilością płynu. Możemy także dodać do pasty marchewkę i inne warzywa z rosołu.
- Zamiast majonezu możemy dołożyć do pasty serek śmietankowy lub połączyć oba składniki.
- Dobór przypraw, jakie dodamy do potrawy, powinien zależeć nie tylko od naszych preferencji, ale także od tego, w jakim stylu przyrządziliśmy wcześniej drób. Pasta z kurczaka na kanapki może przybrać charakter śródziemnomorski, jeśli doprawimy ją bazylią, tymiankiem i oregano. Azjatyckie smaki zapewnią natomiast kmin, kolendra lub garam masala.
- Jeśli nie chcemy, żeby pasta z kurczakiem miała jednolitą konsystencję, składniki możemy jedynie bardzo drobno posiekać.
Notka redakcyjna:
Pasta z kurczaka i aromatyczne dodatki
Pasta z gotowanego kurczaka i jajek to przepis podstawowy, który możemy wzbogacić o różne, ulubione warzywa lub zioła. Podpowiadamy, co można dodać do pasty, żeby nie uszczuplić domowego budżetu, a jednocześnie cieszyć się różnorodnością składników.
- Suszone pomidory – nadadzą potrawie włoski charakter. Warto dodać także do pasty aromatyczny, ziołowy olej. Jeśli chcemy uzyskać mocno pomidorowy smak, wymieszajmy wszystkie składniki z ketchupem, najlepiej domowej roboty.
- Korniszony – dodatek pikli sprawi, że pasta z mięsa z rosołu będzie miała słodko-kwaśny smak. Możemy także użyć innych przetworów, takich jak cukinia marynowana na ostro, grzyby w occie lub marynowana papryka.
- Orzechy włoskie – to połączenie, które często możemy spotkać w sałatkach lub daniach z ryżem. Świetnie sprawdzą się także nasiona słonecznika.
- Awokado – sprawia, że pasta z kurczaka na kanapki będzie jeszcze bardziej kremowa. Składnik ten świetnie komponuje się z jajkami na twardo.
Jak podawać pastę z gotowanego kurczaka?
Pasta z kurczakiem to przede wszystkim bohater szybkiej kanapki. Możemy przechowywać ją w słoiczkach w lodówce i w każdej chwili rozsmarować na kromce chleba – na śniadanie, lunch, przekąskę między posiłkami lub kolację. Świetnie smakuje z chlebem na zakwasie, ale możemy połączyć ją z dowolnym rodzajem pieczywa. Równie dobrze komponuje się z chlebem żytnim, bagietką, ciabattą lub pitą. Może stanowić farsz do tortilli, naleśnika lub zapiekanki. Jeśli planujemy przyjęcie koktajlowe lub imprezę, możemy rozsmarować pastę na kruchej tartaletce albo krakersie.
Inne pasty na kanapki
Pasta na kanapki to świetna alternatywa dla wędliny ze sklepu lub konserwy. Możemy ją przyrządzić nie tylko z kurczaka. Bardzo popularne na polskich stołach są na przykład:
- Pasta jajeczna – to klasyk, obok którego nie można przejść obojętnie. Idealnie komponuje się ze świeżym szczypiorkiem. Może występować solo, ale można ją również połączyć z wędzoną rybą lub pieczonym pasztetem.
- Pasta z ciecierzycy – świetna propozycja na wegańskie śniadanie, lunch lub kolację. Pełna białka i aromatu kminu rzymskiego. Równie ciekawym pomysłem jest pasta z zielonego groszku.
- Wegański smalec – bardzo popularna już od jakiegoś czasu pasta z fasoli z dodatkiem jabłka, która z powodzeniem imituje tradycyjne, polskie jadło.
- Domowy paprykarz szczeciński – to coś dla miłośników past rybnych. Zrobiony własnoręcznie smakuje lepiej niż popularny produkt ze sklepowych półek.