Porady:
- Pasta z makreli i jajka to prosty przepis z niewielu składników, który na dodatek możemy łatwo zmodyfikować. Ogórki konserwowe możemy zamienić na kiszone, jeśli nie przepadamy za słodko-kwaśnymi piklami. Kremowy serek śmietankowy lub ricotta z powodzeniem zastąpią majonez. Możemy użyć dowolnego rodzaju cebuli, na przykład czerwonej lub szalotki.
- Jeśli lubimy ostre, wyraziste smaki, możemy dodać do pasty odrobinę pikantnego ketchupu lub sproszkowane chili.
- Żeby zrobić smarowidło o jednolitej konsystencji, połączmy wędzoną rybę z serkiem śmietankowym (np. Philadelphia), jogurtem i szczypiorkiem. Wszystkie składniki mielimy za pomocą blendera, żeby pasta była całkowicie gładka i kremowa.
- Pasta rybna z makreli to przede wszystkim świetne smarowidło do kanapki. Podajmy ją na kromce świeżego chleba na zakwasie, bagietce lub pumperniklu. Najlepiej smakuje posypana świeżymi ziołami, takimi jak koperek i natka pietruszki.
- Jeśli chcemy podać na Wielkanoc jajka z rybnym farszem, tradycyjna pasta z makreli wędzonej sprawdzi się idealnie. Możemy także posmarować nią tartinki lub krakersy i zaserwować w formie przekąski.
- To smarowidło z wędzonej ryby to danie odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej. Zawiera bardzo mało węglowodanów, a dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i białka.
Notka redakcyjna:
Pasta z makreli – przepis w innych wersjach
Klasyczna pasta z makreli to wersja z jajkami, ogórkiem konserwowym lub kiszonym i majonezem. Istnieje jednak wiele innych wariantów. Oto kilka z nich:
- Pasta z makreli i twarogu – do ryby dodajemy tłusty lub półtłusty, rozdrobniony biały ser i śmietanę lub chrzan. Dzięki temu uzyskujemy kwaskową, kremową konsystencję.
- Pasta z makreli pomidorowa – przypomni nam słodki smak ryby po grecku. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i słodką paprykę w proszku. Możemy też użyć suszonych pomidorów w oleju.
- Pasta z makreli i awokado – wystarczy, że połączymy guacamole z wędzoną rybą. Możemy także dodać odrobinę chrzanu. To zdrowa pasta, która dostarcza nam mnóstwo kwasów Omega-3.
Pasta z makreli fit
Majonez, który jest najpopularniejszym składnikiem pasty jajecznej do kanapek, to jednocześnie bardzo kaloryczny element. Z powodzeniem możemy go zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim, dzięki czemu pasta z makreli wędzonej będzie nieco mniej tłusta. Poza tym stanie się wtedy daniem wysokobiałkowym, z czego skorzystają osoby na diecie redukcyjnej i starające się o przyrost masy mięśniowej. Jej zalety jeszcze się na tym nie kończą. Pasta z makreli i jajek z jogurtem ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jest odpowiednia dla diabetyków. Ogromne znaczenie ma tutaj oczywiście to, z czym podamy pastę. Używajmy pieczywa pełnoziarnistego, żytniego i lekkiego.