Wegańska pasta z pieczonej papryki
Pasta z pieczonej papryki to pyszna i zdrowa przekąska. Prosta i szybka w przygotowaniu, zawiera mnóstwo witamin
Składniki:
2 czerwone papryki
olej
1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka masła orzechowego lub tahini
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól
½ łyżeczki kuminu
Kroki przygotowania:
Aromatyczna pasta z pieczonej papryki świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek
ale także dip do przekąsek. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta jest bardzo zdrowa.Właściwości paprykiPapryka to super zdrowe warzywo. Zawiera mnóstwo beta-karotenu
a także witaminę C
A i E
potas oraz wapń. Najwięcej wartości odżywczych ma papryka kupowana w sezonie
czyli sierpniu i wrześniu. Papryka ma silne właściwości antyoksydacyjne i wzmacnia odporność. Możemy ją jeść w dowolnej postaci: pieczoną
smażoną
duszoną
a najlepiej na surowo.Musztarda w kuchniMusztarda ma bardzo szerokie zastosowanie. Oprócz sosu do dań z grilla
świetnie sprawdzi się jako przyprawa. Dodana do sosu vinegret nada mu pikanterii. W przypadku pasty paprykowej stanowi kontrast dla słodkiego smaku warzywa i podkreśla charakterystyczny aromat.WykonaniePapryki kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Skórkę smarujemy olejem
papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 minut
aż skórka się przypiecze. Następnie papryki przekładamy do miski i przykrywamy pokrywką lub talerzem
aby zaparowały. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki i studzimy. Do kielicha blendera wrzucamy paprykę
fasolę
musztardę
masło orzechowe i przyprawy. Blendujemy na gładką pastę. Podajemy ze świeżym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Porady:
Zobacz też: Wegańska tarta czekoladowa z gruszkami w winie


