Reklama

Pasta z tofu z dodatkiem suszonych pomidorów z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom na diecie roślinnej, ale i nie tylko. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego, chrupkiego pieczywa, choć to jej niejedyne zastosowanie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a dodatkowo nie zajmuje więcej niż 10 minut. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na szybką pastę z tofu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Blendowanie tofu: Suszone pomidory oraz tofu kroimy w kostkę. Przekładamy je do kielicha miksera, zalewamy oliwą i blendujemy, przez około minutę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do pasty i kontynuujemy miksowanie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • krok 2

    Pasta z tofu: Gotową pastę przekładamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Pastę podajemy na kromce pieczywa z dodatkiem świeżego koperku lub w towarzystwie innych, ulubionych dodatków.

Porady:

  • Jeśli nie przepadacie za wędzonymi smakami, możecie przygotować pastę z tofu naturalnego lub marynowanego. Do przygotowania smarowidła zgodnie z powyższym przepisem szczególnie dobrze sprawdzi się tofu bazyliowe.
  • Gotową pastę z tofu i suszonych pomidorów można mrozić. Odpowiednio przechowywana, zachowa świeżość przez około 2 miesiące. Polecamy więc od razu przygotować ją w większej ilości, a następnie podzielić na porcje i przełożyć do zamrażalnika.
  • Do przygotowania pasty z tofu wędzonego, zgodnie z powyższym przepisem, możecie użyć zarówno oliwy z oliwek, jak i zalewy z suszonych pomidorów.
  • Jeśli chcecie, by pasta kanapkowa z tofu miała bardziej zwartą konsystencję, możecie zmniejszyć ilość dodawanej do niej oliwy.
  • Smak pasty z tofu i suszonych pomidorów można urozmaicić, dodając do nich łyżkę czarnych czy zielonych oliwek lub kaparów.
  • Pastę można również zmiksować przy pomocy blendera ręcznego.
  • Fanom wędzarniczych aromatów polecamy doprawienie pasty z tofu łyżeczką mielonej papryki wędzonej. By całość smakowała jeszcze lepiej, polecamy dodanie szczypty pieprzu cayenne oraz łyżeczki sosu sojowego. Można również skropić pastę kilkoma kroplami płynnego dymu.

Notka redakcyjna:

Z czym podawać pastę z tofu i suszonymi pomidorami?

W najprostszej wersji pastę z wędzonego tofu i suszonych pomidorów można rozsmarować na kromce świeżego, chrupiącego pieczywa. W towarzystwie sałaty masłowej, pokrojonej w plasterki papryki lub pomidora i wegańskiego zamiennika sera żółtego smakuje wprost genialnie. To jednak nie jedyne możliwość jej podania!

Szukacie bardziej wyszukanych pomysłów na kanapki? Posmarujcie pastą z tofu kawałek wegańskiej bagietki, a następnie ułóżcie na niej plasterki bekonu z marchewki. Na ich wierzchu połóżcie pokrojone w plasterki awokado i odrobinę konfitury z czerwonej cebuli – efekt was zaskoczy!

Pastę z wędzonego tofu równie często serwuje się jako dodatek do pokrojonych w słupki warzyw. Szczególnie dobrze komponuje się ze smakiem papryki czerwonej, białej rzodkwi i marchewki. Można ją również podawać w towarzystwie krakersów czy drożdżowych paluszków chlebowych. Pasta świetnie sprawdzi się też do przełożenia wytrawnych naleśników.

Pasta z tofu – inne wersje przygotowania

Wytwarzane z napoju sojowego tofu, samo w sobie, nie posiada intensywnego smaku. Pastę z tofu można więc przyrządzić na wiele, różnorodnych sposobów. Polecamy spróbować jej z dodatkiem grillowanej cukinii lub bakłażana. Po doprawieniu mieszanką przypraw śródziemnomorskich zachwyci niejedno podniebienie.

Innym, ciekawym sposobem na przygotowanie pasty kanapkowej z tofu, jest zmiksowanie jej z awokado, czarnuszką, pieprzem i czarną solą kala namak, która nada całości wyjątkowego aromatu. W podobny sposób można zrobić pastę jajeczną w całkowicie wegańskiej wersji. Wystarczy zblendować na gładko mieszankę tofu, sojonezu, musztardy, kala namak, czarnego pieprzu oraz nieaktywnych płatków drożdżowych – gotowe!

Pastę z tofu można również zrobić w wersji na słodko. W tym przypadku tofu miksuje się z napojem sojowym, syropem klonowym lub daktylowym i cukru wanilinowego. Można też pokusić się o dorzucenie odrobiny posiekanej na drobno, gorzkiej czekolady lub dodanie łyżeczki karobu czy cynamonu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama