
Pasteis de nata - portugalskie babeczki budyniowe
- ciasto francuskie: 375 g
- woda: 120 ml
- mleko: 250 ml
- wanilia: 1 szt.
- żółtko: 5 szt.
- cukier: 80 g
- mąka pszenna: 30 g
- cynamon: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto francuskie: rolujemy je i tniemy na 12 części. Wkładamy je do formy na muffinki, lekko dociskając je do dna - tworzymy kształt miseczki.
krok 2
Syrop cukrowy: do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy laskę cynamonu i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez ok. 3 minuty i odstawiamy do przestudzenia.
krok 3
Jajka: rozbijamy je, oddzielamy żółtka, a następnie je roztrzepujemy. Białka nie będą nam potrzebne.
krok 4
Krem - pasteis de belem: mąkę rozrabiamy z ok. 60 ml mleka i ziarnami wyskrobanymi z laski wanilii. Odstawiamy na chwilę. W oddzielnym garnku gotujemy pozostałe mleko. Wlewamy je do wcześniej przygotowanej mąki z wanilią, dokładnie mieszamy. Syrop cukrowy przelewamy przez sitko, bezpośrednio do miski. Dodajemy żółtka. Mieszamy, aż powstanie jednolity krem, będzie dość lejący.
krok 5
Piekarnik: nagrzewamy go do temperatury 250 stopni Celsjusza.
krok 6
Pieczenie: ciasto francuskie przełożone do formy na muffinki, wypełniamy masą budyniową, do 3/4 wysokości. Pieczemy przez ok. 20 minut. Pasteis de nata są gotowe, gdy na wierzchu kremu pojawią się mocno brązowe plamy.
krok 7
Podanie: portugalskie ciastka najlepiej smakują gorące, posypane cukrem pudrem lub mielonym cynamonem.

