
Zapiekany pasternak Hasselback
- syrop klonowy: 10 ml
- oliwa z oliwek: 15 ml
- pasternak: 340 g
- pomarańcze: 1 szt.
- ocet winny: 15 ml
- tymianek: 35 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal138
- tłuszcz3g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany21g
- cukry11g
- błonnik7g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy na pół. Z połowy owocu wyciskamy sok. Tymianek myjemy, osuszamy i siekamy.
krok 3
Pasternak (sprawdzi się również pietruszka) myjemy, odkrawamy końce. Delikatnie, ostrym nożem nacinamy warzywa w poprzek, co ok. 2-3 milimetry, uważając, by ich nie przekroić (plasterki mają być cieniutkie i przypominać harmonijkę). Następnie wykładamy je na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy przez 20 minut.
krok 4
W tym czasie przygotowujemy glazurę: do miseczki wlewamy sok pomarańczowy, ocet, syrop klonowy i tymianek. Dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Gotowym sosem polewamy pieczone warzywa i zostawiamy w piekarniku jeszcze przez 15 minut. W trakcie obróbki termicznej warto kilkukrotnie łyżką zebrać sos, który spłynął na blachę i ponownie polać nim pasternak.
krok 5
Zapiekany pasternak Hasselback podajemy jeszcze ciepły, jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. Świetnie smakuje w towarzystwie twarożku ze śmietaną i szczypiorkiem.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

