Reklama

Zapiekany pasternak Hasselback to świetna alternatywa dla ziemniaków z piekarnika. Słodkie warzywa upieczone zostały w aromatycznej glazurze z pomarańczy i syropu klonowego. Smak podkreśla świeży tymianek. To świetna opcja na wykwintny obiad, ale również szybki posiłek w ciągu dnia. Sprawdź przepis na zapiekany pasternak Hasselback, który pokochają nie tylko miłośnicy kuchni wege.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal138
  • tłuszcz3g
  • tłuszcz nasycony1g
  • węglowodany21g
  • cukry11g
  • błonnik7g
  • białko3g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy na pół. Z połowy owocu wyciskamy sok. Tymianek myjemy, osuszamy i siekamy.

  • krok 3

    Pasternak (sprawdzi się również pietruszka) myjemy, odkrawamy końce. Delikatnie, ostrym nożem nacinamy warzywa w poprzek, co ok. 2-3 milimetry, uważając, by ich nie przekroić (plasterki mają być cieniutkie i przypominać harmonijkę). Następnie wykładamy je na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy przez 20 minut.

  • krok 4

    W tym czasie przygotowujemy glazurę: do miseczki wlewamy sok pomarańczowy, ocet, syrop klonowy i tymianek. Dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Gotowym sosem polewamy pieczone warzywa i zostawiamy w piekarniku jeszcze przez 15 minut. W trakcie obróbki termicznej warto kilkukrotnie łyżką zebrać sos, który spłynął na blachę i ponownie polać nim pasternak.

  • krok 5

    Zapiekany pasternak Hasselback podajemy jeszcze ciepły, jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. Świetnie smakuje w towarzystwie twarożku ze śmietaną i szczypiorkiem.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama