Reklama

pyszne greckie danie z makaronu

Składniki:

- 800 g makaronu rurki
Farsz mięsny
- łyżka oliwy
- 150 g sera feta
- 800 g mięsa mielonego wołowego
- listek laurowy
- łyżka przecieru pomidorowego
- 3 goździki
- laska cynamonu
- 0,5 szkl czerwonego wina (opcjonalnie)
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
Beszamel
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 szkl mleka
- 2 jajka i 1 żółtko
- 2 szkl startego żółtego sera
- sól i pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Kroki przygotowania:

Podsmażamy czosnek i cebulę na łyżce oliwy, dodajemy mięso i podsmażamy 10-15 min, dodajemy przecier pomidorowy ,wino, liść laurowy, goździki, cynamon , dolewamy trochę wody i dusimy ok 35 min pilnując aby nie zrobiło się zbyt suche. Kiedy trochę przestygnie dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Podgrzewamy, nie gotujemy, mleko. W rondelku stapiamy masło , dodajemy mąkę ,mieszamy, a następnie powolutku wlewamy ciepłe mleko. Gotujemy przez chwilę stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia , dodajemy roztrzepane jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 1,5 szkl sera. Jeśli wyjdzie zbyt żadkie można dodać troche mąki ziemniaczanej.
Połowę makaronu wykładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy mięso i reszte makaronu, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy na ok 40 min do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama