
Paszteciki z kapustą i grzybami
- mąka: 350 g
- drożdże: 35 g
- mleko: 250 ml
- masło: 100 g
- żółtko: 4 szt.
- cukier: 5 g
- sól: 5 g
- kapusta kiszona: 500 g
- grzyby: 30 g
- cebula: 1 szt.
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Grzyby: suszone zalewamy wodą, tak, żeby wszystkie się pod nią znajdowały i zostawiamy na noc (czas namaczania grzybów nie został uwzględniony w czasie przygotowania pasztecików z kapustą i grzybami). Następnego dnia gotujemy je w osolonej wodzie, która została z namaczania, przez 20 minut. A następnie siekamy drobno.
krok 2
Kapusta: płuczemy ją i dokładnie odsączamy. Następnie siekamy ją i przekładamy do garnka. Dolewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy kapustę przez około 1,5 godziny. Ugotowaną kapustę odcedzamy, studzimy.
krok 3
Cebula: obieramy ją, siekamy i smażymy na złoto.
krok 4
Farsz do pasztecików: łączymy ze sobą kapustę, grzyby i cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
krok 5
Drożdże: rozkruszamy je do miseczki, dolewamy pół szklanki ciepłego mleka, dosypujemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 20 minut.
krok 6
Ciasto na paszteciki: do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól – mieszamy. Wlewamy ciepłe mleko (nie może być gorące) – 15 ml zostawiamy do posmarowania wierzchu pasztecików – i rozczyn drożdżowy. Dodajemy miękkie masło (lub rozpuszczone i wystudzone), a także 3 żółtka (jajka rozmiar M). Ciasto drożdżowe mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem ze specjalnymi hakami – można to również zrobić ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne i gładkie – dobrze odchodzi od ręki. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 30 minut (aż podwoi objętość).
krok 7
Formowanie pasztecików: stolnicę wysypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich wałkujemy w prostokąt. Wzdłuż brzegu dłuższego boku układamy farsz i zawijamy ciasto w rulon. Następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki, około 4–5 cm. Gotowe paszteciki drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
krok 8
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie rozmącamy żółtko z 15 ml ciepłego mleka. Taką mieszanką smarujemy wierzch pasztecików z kapustą i grzybami, najlepiej pędzelkiem kuchennym. Blachę wkładamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut – do zrumienienia.

