
Paszteciki z pieczarkami
- mleko: 150 ml
- drożdże: 20 g
- cukier: 5 g
- mąka pszenna: 450 g
- masło: 150 g
- jajka: 3 szt.
- sól: 5 g
- olej rzepakowy: 20 ml
- cebula: 1 szt.
- pieczarki: 500 g
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
- pieprz czarny: 5 g
- bułka tarta: 15 g
- czarnuszka: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn drożdżowy: mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe (ale nie może być gorące). Do osobnej miski wkruszamy drożdże, wlewamy 50 ml mleka, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
krok 2
Ciasto na paszteciki z pieczarkami: w rondelku roztapiamy masło i przelewamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko i roztopione masło. Wbijamy 1 jajko, dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie przyklejać się do rąk i ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
krok 3
Farsz do pasztecików: na patelni podgrzewamy olej. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 min. Myjemy pieczarki i również kroimy je w kostkę. Wrzucamy je na patelnię i smażymy przez kolejne 5 min.
krok 4
Zioła i przyprawy: siekamy natkę pietruszki i przesypujemy do farszu. Doprawiamy go szczyptą soli i pieprzu. Zdejmujemy z kuchenki do ostygnięcia.
krok 5
Zagęszczenie farszu: gdy pieczarki lekko ostygną, dodajemy do nich rozkłócone jajko i bułkę tartą. Łączymy składniki łyżką.
krok 6
Zwijanie pasztecików: gdy drożdżowe ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dzielimy je na pół. Jedną część kładziemy na stolnicę, a drugą zostawiamy pod ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Na placek nakładamy połowę farszu i rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając pustą krawędź o szerokości ok. 3 cm. Zwijamy ciasto wzdłuż w rulon, na koniec sklejając dobrze brzegi.
krok 7
Krojenie ciasta na paszteciki: rulon kroimy ostrym nożem na grubsze plastry o szerokości ok. 5 cm.
krok 8
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy nasionami czarnuszki i wstawiamy do piekarnika na 20 min. W czasie pieczenia pierwszej partii przygotowujemy paszteciki z pieczarkami z drugiej porcji składników.

