
Pierożki pieczone z wytrawnym farszem
- mąka pszenna: 500 g
- masło: 300 g
- ziemniaki: 400 g
- jabłka: 700 g
- cheddar: 350 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 1.5 łyżeczki
- woda: 120 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal929
- tłuszcz57g
- tłuszcz nasycony35g
- węglowodany81g
- cukry5g
- błonnik5g
- białko21g
Sposób przygotowania
krok 1
Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Ziemniaki i jabłka (najlepsze będą zielone, np. odmiana granny smith) myjemy, obieramy ze skórki i tniemy w cienkie plasterki. Żółty ser (powinien być twardy, np. cheddar) ścieramy na średnich oczkach tarki.
krok 3
250 g zimnego masła kroimy w kosteczkę i umieszczamy w misce. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i rozcieramy składniki palcami, aż masa będzie przypominać piasek (możemy również zrobić to za pomocą robota kuchennego). Dolewamy zimną wodę i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Naczynie przykrywamy ściereczką i chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
krok 4
Do średniej wielkości miski wrzucamy ziemniaki, jabłka i starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy do smaku dodać odrobinę pieprzu, soli i ulubionych przypraw, np. tymianku.
krok 5
Ciasto wyjmujemy i kroimy na sześć równych kawałków. Formujemy je w okrągłe kulki i ponownie chowamy do lodówki.
krok 6
Na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. Jeden kawałek ciasta wałkujemy na kształt okręgu o średnicy ok. 22 cm. Na środek wykładamy farsz jabłkowo-ziemniaczany, następnie składamy ciasto na pół i sklejamy brzegi (możemy je delikatnie docisnąć ząbkami widelca lub zagiąć w falbankę). Powtarzamy tę czynność z pozostałymi kulkami. Paszteciki przekładamy na blachę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
krok 7
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (200°C z termoobiegiem). 50 g masła roztapiamy w rondelku na niskiej mocy palnika, a następnie obficie smarujemy nim pierożki. Pieczemy przez 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200°C (180°C przy włączonym termoobiegu) i pozostawiamy jeszcze przez 25-30 minut w piekarniku, aż uzyskają złoty kolor.
krok 8
Pierożki pieczone z wytrawnym farszem podajemy na ciepło, np. z ulubioną surówką i pieczonym mięsem. Równie pyszne będą na zimno, maczane w kwaśnej śmietanie lub sosie koperkowym.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

