Reklama

Pierożki pieczone z wytrawnym farszem to kruche ciasto wypełnione słodko-słonym nadzieniem z jabłek i ziemniaków. To smaczne połączenie podkreśla dodatek startego, aromatycznego sera, który przyjemnie ciągnie się przy każdym kęsie. Danie doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, z surówką i mięsem. Równie smaczne będzie na zimno, z odrobiną kwaśnej śmietany lub sosu. Poznajcie sprawdzony przepis na kruche pieczone pierożki z wytrawnym farszem.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal929
  • tłuszcz57g
  • tłuszcz nasycony35g
  • węglowodany81g
  • cukry5g
  • błonnik5g
  • białko21g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Ziemniaki i jabłka (najlepsze będą zielone, np. odmiana granny smith) myjemy, obieramy ze skórki i tniemy w cienkie plasterki. Żółty ser (powinien być twardy, np. cheddar) ścieramy na średnich oczkach tarki.

  • krok 3

    250 g zimnego masła kroimy w kosteczkę i umieszczamy w misce. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i rozcieramy składniki palcami, aż masa będzie przypominać piasek (możemy również zrobić to za pomocą robota kuchennego). Dolewamy zimną wodę i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Naczynie przykrywamy ściereczką i chłodzimy w lodówce przez 20 minut.

  • krok 4

    Do średniej wielkości miski wrzucamy ziemniaki, jabłka i starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy do smaku dodać odrobinę pieprzu, soli i ulubionych przypraw, np. tymianku.

  • krok 5

    Ciasto wyjmujemy i kroimy na sześć równych kawałków. Formujemy je w okrągłe kulki i ponownie chowamy do lodówki.

  • krok 6

    Na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. Jeden kawałek ciasta wałkujemy na kształt okręgu o średnicy ok. 22 cm. Na środek wykładamy farsz jabłkowo-ziemniaczany, następnie składamy ciasto na pół i sklejamy brzegi (możemy je delikatnie docisnąć ząbkami widelca lub zagiąć w falbankę). Powtarzamy tę czynność z pozostałymi kulkami. Paszteciki przekładamy na blachę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  • krok 7

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (200°C z termoobiegiem). 50 g masła roztapiamy w rondelku na niskiej mocy palnika, a następnie obficie smarujemy nim pierożki. Pieczemy przez 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200°C (180°C przy włączonym termoobiegu) i pozostawiamy jeszcze przez 25-30 minut w piekarniku, aż uzyskają złoty kolor.

  • krok 8

    Pierożki pieczone z wytrawnym farszem podajemy na ciepło, np. z ulubioną surówką i pieczonym mięsem. Równie pyszne będą na zimno, maczane w kwaśnej śmietanie lub sosie koperkowym.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama