
Pasztet chłopski w boczku
- boczek wędzony: 300 g
- mięso mielone wieprzowe: 400 g
- cielęcina: 400 g
- filet z kurczaka: 400 g
- wątróbka drobiowa: 150 g
- brandy: 3 łyżki stołowe
- jajka: 1 szt.
- tymianek: 1 łyżka stołowa
- ziele angielskie: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- sól: 2 łyżeczki
- pieprz czarny: 1 łyżka stołowa
- pistacje: 50 g
- masło: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Formę ceramiczną o wym. 11 x 25 cm i poj. ok. 1,5 l natłuszczamy masłem. Na spodzie wszerz układamy 2 plastry boczku tak, aby ich końce zwisały na zewnątrz formy. Tak samo układamy kolejne plastry i przyciskamy do spodu i brzegów naczynia (wszystkie powinny lekko zachodzić na siebie).

krok 2
Mięsa mielone wkładamy do miski. Dodajemy kurczaka, wątróbki, brandy, jajko, zioła i przyprawy. Mieszamy. Dodajemy pistacje i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do naczynia wyłożonego boczkiem. Wierzch dociskamy i wygładzamy. Zwisające kawałki zawijamy na wierzch masy, aby była przykryta.

krok 3
Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do brytfanny wypełnionej wodą do połowy wysokości formy. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temp. 180°C. Zdejmujemy folię, wylewamy płyn, który się zebrał podczas pieczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia. Wstawiamy do lodówki.


