
Pasztet domowy pieczony
- udka z indyka: 400 g
- boczek: 300 g
- filet z kurczaka: 200 g
- wieprzowina: 300 g
- wołowina: 300 g
- wątróbka drobiowa: 250 g
- marchewka: 2 szt.
- pietruszka: 2 szt.
- marchewka: g
- seler: szt.
- cebula: 1 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
- pieprz czarny: 10 szt.
- sól: 10 g
- czerstwe bułki: 2 szt.
- jajka: 3 szt.
- pieprz czarny: 10 g
- gałka muszkatołowa: 1 szt.
- olej: 25 ml
- bułka tarta: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na pasztet domowy zaczynamy od przygotowania mięs. Wszystkie mięsa, oprócz wątróbki, wkładamy do dużego garnka i zalewamy taką ilością wody, by były przykryte. Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki marchewki, pietruszkę, seler i cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzi - ny, do miękkości. Wątróbkę oczyszczamy z błon, gotujemy 5 minut. Mięsa i wątróbkę studzimy. Kajzerki zalewamy zimnym wywarem i od - stawiamy do nasiąknięcia.
krok 2
Mięsa, wątróbkę, kajzerki i warzywa z wywaru trzy razy przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Wlewamy żółtka, wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy ubite na sztywno białka. Wlewamy wywar w takiej ilości, by masa miała odpowiednią konsystencję – jeśli pasztet ma być smarowny, więcej, a gdy bardziej zwarty – mniej wywaru. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
krok 3
Masę przekładamy do posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką dwóch kek - sówek albo aluminiowych foremek. Piecze - my około 1 godziny w piekarniku rozgrza - nym do 180°C. Wyjmujemy i w foremkach odstawiamy do wystygnięcia. Pasztet do - skonale smakuje z chrzanem lub żurawiną.

