
Pasztet z gęsi
- udka z gęsi: 1 kg
- wątróbka z gęsi: 200 g
- cebula: 2 szt.
- podgardle: 200 g
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- liść laurowy: 3 liście
- ziele angielskie: 5 szt.
- rozmaryn: 1 gałązka
- jałowiec: 7 szt.
- tymianek: 3 gałązki
- brandy: 50 ml
- czerstwe bułki: 2 szt.
- jajka: 4 szt.
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 4 g
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- majeranek: 3 g
- olej: 5 ml
- bułka tarta: 20 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal100
Sposób przygotowania
krok 1
Smażenie: udka z gęsi myjemy, nacinamy na nich skórę. Ukladamy je na zimnej patelni, pogrzewamy na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Proces powtarzamy z drugiej strony. W między czasie kroimy podgardle, które dodajemy na patelnię. Dokładamy też cebulę przekrojoną na pół.
krok 2
Warzywa: obieramy marchewkę i pietruszkę, myjemy je. Kroimy na 4 części i dodajemy do mięsa na patelni.
krok 3
Duszenie: na patelnię dodajemy świeży rozmaryn i tymianek, a także liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Zalewamy gorącą wodą (jeśli nie mamy odpowiedniej patelni, w tym momencie możemy przełożyć wszystkie składniki do garnka, najlepiej o grubym dnie), tak żeby wszystkie składniki znajdowały się pod nią. Dusimy do miękkości przez około 2 godziny na małym ogniu.
krok 4
Wątróbka: oczyszczamy ją. Dodajemy do miękkiego mięsa, gotujemy razem jeszcze przez 20 minut.
krok 5
Mielenie: mięso i warzywa wyjmujemy z bulionu, odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie kroimy kajzerki i namaczamy je w mięsnym bulionie. Z udek usuwamy kości - mielimy dwukrotnie razem z wątróbką, marchewką i pietruszką.
krok 6
Masa na pasztet: do mięsa i warzyw dodajemy sól, pieprzem, gałką muszkatołową, majeranek. Wlewamy też brandy (lub koniak) i wbijamy jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, można dolać trochę bulionu. Do pasztetu z gęsi można dorzucić dodatkowo żurawinę, śliwki, morele, rodzynki lub nieco rozdrobnione orzechy.
krok 7
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. 2 keksówki (lub aluminiowe formy do pieczenia) smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą (można też wyłożyć je papierem do pieczenia). Przekładamy mięsną masę, wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Pasztet z gęsi wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostudzenia w foremce. Wyjmujemy go dobiera, jak całkowicie ostygnie. Podajemy z konfiturą z żurawiny lub z ćwikłą (podajemy przepis na ćwikłę z chrzanem).

