
Pasztet z karpia
- karp: 1 kg
- sól: 3 szczypty
- cebula: 3 szt.
- marchewka: 2 szt.
- seler: 0.25 szt.
- por: 0.5 szklanki
- goździki: 3 szt.
- podgrzybki: 50 g
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- jajka: 2 szt.
- czerstwe bułki: 1 szt.
- masło: 65 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- bułka tarta: 1 łyżka stołowa
- tymianek: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Karpia kroimy na kawałki. Dno glinianego naczynia posypujemy szczyptą soli i obkładamy dwiema cebuli posiekanymi w piórka. Robimy to naprzemiennie. Najpierw kładziemy karpia, znowu zasypujemy solą i cebulą. Przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki. Rano kawałki ryby opłukujemy. W ten sposób zneutralizujemy jej charakterystyczny zapach.

krok 2
Do garnka dajemy obrane warzywa, cebulę ponabijaną goździkami,
podgrzybki razem z wodą z namaczania oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy wody, aby wszystkie składniki były przykryte, gotujemy ok. 20 minut. Wkładamy kawałki karpia, gotujemy ok. 10 minut. Ostrożnie wyjmujemy i studzimy, po czym obieramy ze skóry i ości.
krok 3
Rybie mięso mielemy razem z marchewkami i selerem z wywaru, wcześniej ugotowanym jajkiem na twardo i czerstwą kajzerką, następnie mieszamy z jajkiem surowym, pokrojonymi w małą kostkę podgrzybkami z wywaru oraz 50 g masła. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wyrabiamy.

krok 4
Prostokątną formę (10 x 23 cm) smarujemy pozostałym masłem, oprószamy tartą bułką, nakładamy masę i dokładnie ją uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, pod spód dajemy formę z wodą. Pieczemy ok. 45 minut. Pasztet z karpia jest gotowy do podania.


