Reklama

Pasztet z kaszy jaglanej to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego dania. Szybki i łatwy w przygotowaniu świetnie sprawdzi się jako wegetariański obiad.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 marchewki
5 cm kawałek pora
1 pietruszka
1 cebula
Kawałek selera
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
opcjonalnie: 2 gałązki tymianku

Kroki przygotowania:

Pasztet z kaszy jaglanej to zdrowa I pyszna alternatywa dla roślinożerców. Delikatne I lekkie danie, doskonale nadają się nie tylko na świąteczny stół, ale także na wegetariański obiad. Kasza z dodatkiem warzyw stanowi smaczny I pełnowartościowy posiłek.

Kasza jaglanaRobiona z prosa, to jedna z najstarszych kasz. Jest bezglutenowa I pełna witamin, w szczególności tych z grupy B. Kasza jaglana to doskonała baza do pasztetów, roślinnych ciast I zdrowych kremów. Ma delikatny, naturalny smak, dlatego doskonale pasuje zarówno do dań słodkich, jak I wytrawnych. Aby pozbyć się gorzkiego posmaku, warto ją przed gotowaniem dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Można ją też uprażyć na suchej patelni lub zahartować. To jedna z niewielu kasz zasadotwórczych. Aby ugotować kaszę na sypko, zalewamy ją mniejszą ilością zimnej wody (w stosunku 1:2,5), a jeżeli kasza ma być klejąca – gotujemy ją dłużej I w większej ilości wody (stosunek 1:3,5).WykonanieCebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie paski. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli. Doprawiamy i dusimy do miękkości przez ok. 15 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Blendujemy na gładką masę. Wykładamy pasztet do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 50 min w temp. 190 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama