
Pasztet z sarny
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- sarnina: 2 kg
- słonina: 500 g
- podgardle: 1 kg
- wątróbka drobiowa: 500 g
- czosnek: 4 ząbki
- majeranek: 15 g
- gałka muszkatołowa: 5 g
- jajka: 2 szt.
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 13 g
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso z sarny należy gotować przez około 3 godziny. Po godzinie należy usunąć zebrane szumowiny, wymienić wodę, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Następnie można dorzuć wątróbkę drobiową i podgardle. Wszystko trzeba gotować aż do miękkości mięsa.

iStock krok 2
Gdy mięso z sarny będzie miękkie trzeba je obrać z kości. Ugotowaną sarninę trzeba zmielić w maszynce do mięsa wraz z wątróbką oraz słoniną. Parę plastrów słoniny należy pozostawić do zapiekania. Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby należy połączyć z jajkami, solą, pieprzem i majerankiem.

iStock krok 3
Następnie trzeba wypełnić formę do pieczenia, wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu należy umieścić paski ze słoniny. Mięso pieczemy w 190°C przez około godzinę.

iStock

