
Pasztet z selera
- seler: 800 g
- marchewka: 150 g
- cebula: 150 g
- jajka: 3 szt.
- czerwona papryka: 120 g
- czosnek: 4 ząbki
- bułka tarta: 50 g
- masło: 50 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- majeranek: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Obieramy marchewkę, seler i cebulę. Kroimy je w sporą kostkę. Możemy też wykorzystać inne warzywa korzeniowe, na przykład pietruszkę lub pasternak. Usuwamy gniazdo nasienne z czerwonej papryki. Dzielimy ją na pół, a następnie na ćwiartki lub ósemki. Zdejmujemy łupinki z czosnku. Jeśli chcemy, możemy zrobić też pasztet z selera i pieczarek. Należy je wtedy dokładnie oczyścić (ewentualnie obrać) i po prostu dorzucić do pozostałych składników.
krok 2
Umieszczamy warzywa w głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło (może być klarowane). Sprawdzi się też inny rodzaj tłuszczu – olej lub oliwa, zwłaszcza jeśli chcemy przyrządzić wegański pasztet z selera. Przykrywamy garnek i podgrzewamy jego zawartość na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie masło się rozpuści, a warzywa puszczą soki. Zwiększamy moc palnika i dusimy składniki na pasztet do miękkości. Możemy podlać je odrobiną wody lub bulionu.
krok 3
Odlewamy i odparowujemy warzywa, ale zachowujemy wywar z tłuszczem, w którym się dusiły. Mielimy je w maszynce do mięsa, używając sitka o małych lub średnich oczkach. Możemy też wykorzystać blender. Wszystko zależy od preferowanej konsystencji pasztetu. Jeśli chcemy, żeby był jednolity, rozdrobnijmy warzywa na gładką pastę. Stanie się gęsty i zwarty (na pewno nie rozpadnie się podczas krojenia), gdy dodamy do niego kaszę mannę (około 25 g) lub ugotowany ryż (około 60 g).
krok 4
Do zmielonych warzyw dodajemy jajka. Prosty przepis na pasztet z selera da się też zmodyfikować tak, żeby był odpowiedni dla osób na diecie roślinnej. Należy wtedy przygotować zawiesinę z siemienia lnianego (5 łyżeczek zmielonych ziaren na pół szklanki ciepłej wody). Dodajemy też bułkę tartą oraz majeranek, sól i pieprz. Inne przyprawy i zioła, które pasują do tego warzywnego pasztetu, to między innymi tymianek, rozmaryn, lubczyk, ostra papryka i gałka muszkatołowa. Zyska intensywny aromat, jeśli dorzucimy do niego grzyby suszone w proszku. Stopniowo wlewamy do składników wywar z duszenia warzyw. Uważamy, żeby masa na pasztet nie była zbyt rzadka.
krok 5
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wykładamy podłużną foremkę żaroodpornym pergaminem lub natłuszczamy ją i posypujemy bułką tartą. Umieszczamy w niej masę (nie powinna sięgać wyżej niż do ¾ naczynia). Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy pasztet przez około 60 minut. Po 40 minutach sprawdzamy, czy nie rumieni się za bardzo od góry. Jeśli tak, możemy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy go z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie stężał, zanim go pokroimy (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Pasztet wegetariański z selera najlepiej smakuje następnego dnia.
krok 6
Kroimy pasztet w plastry za pomocą długiego, cienkiego, ostrego noża. Podajemy na świeżym, chrupiącym pieczywie, z dodatkiem ogórka kiszonego i chrzanu lub musztardy. Świetnie smakuje także jako farsz do naleśników. Dobrze prezentuje się na desce z przekąskami, razem z wędlinami i serami. Można położyć go na małej kromeczce pumpernikla lub bagietce. Należy przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Zachowa świeżość przez około 3 dni.

