
Patacones – placki z plantanów
- plantany: 700 g
- olej: 500 ml
- woda: 250 ml
- sól: 3 g
- sól morska: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Obieranie plantanów: odcinamy końcówki banana warzywnego, a następnie nacinamy go wzdłuż krawędzi, które odznaczają się na jego bokach. Podważamy skórkę nożem i zdejmujemy.
krok 2
Pierwsze smażenie: kroimy plantany w ukośne plastry o grubości około 1,5 cm. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Powinno być go tyle, żeby przykrył kawałki banana warzywnego w całości. Smażymy je przez 3–4 minuty z obu stron, aż plastry staną się złociste. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Studzimy je lekko – przez około 5 minut.
krok 3
Formowanie placków: układamy usmażone plantany między dwoma kawałkami folii spożywczej. Za pomocą ciężkiego, płaskiego przedmiotu, np. patelni lub talerza, dociskamy plastry, żeby powstały placki o grubości mniej więcej 0,5 cm. Wkładamy je na chwilę do osolonej wody.
krok 4
Drugie smażenie: nasze patacones są już prawie gotowe. Wystarczy, że wyjmiemy placki z plantanów z wody, osuszymy je i ponownie usmażymy z obu stron na głębokim oleju. Powinny być rumiane i chrupiące. Potrwa to około 4–5 minut. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy.
krok 5
Podanie: serwujemy, kiedy są jeszcze ciepłe i chrupiące. Posypujemy gruboziarnistą solą morską.

