
Patatas bravas
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa z oliwek: 30 ml
- liść laurowy: 1 szt.
- papryka wędzona: 10 g
- słodka papryka: 10 g
- mąka pszenna: 15 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- ziemniaki: 1 kg
- olej rzepakowy: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Sos pimentón: obieramy cebulę i czosnek z łupin, po czym kroimy je w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka i smażymy na oliwie. Następnie dodajemy liść laurowy, paprykę w proszku i mąkę. Smażymy ok. 2 min, po czym wlewamy 300 ml wody. Od momentu wrzenia gotujemy sos przez 10 min na małej mocy palnika. Na koniec wyjmujemy liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
krok 2
Ziemniaki: obieramy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm. Myjemy je pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
krok 3
Pierwsze smażenie: olej rozgrzewamy do temperatury 110°C. Ostrożnie przekładamy ziemniaki na patelnię i smażymy je przez 10 min. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy je na talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Na ten czas wyłączamy kuchenkę.
krok 4
Drugie smażenie: ponownie rozgrzewamy olej na patelni – tym razem do wyższej temperatury, ok. 175°C. Wrzucamy wstępnie podsmażone ziemniaki na kolejne 5–7 min. Obracamy, aby zarumieniły się z każdej strony.
krok 5
Gotowe ziemniaki: usmażone patatas bravas odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy
krok 6
Podawanie: patatas bravas serwujemy jako tapas lub dodatek do głównego dania, z sosem pimentón obok.

