
Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- podgrzybki: 100 g
- śliwki wędzone: 10 szt.
- cebula: 4 szt.
- olej rzepakowy: 4 łyżki stołowe
- masło: 200 g
- kasza pęczak: 600 g
- rodzynki: 200 g
- czarnuszka: 0.5 łyżeczki
- cząber: 0.5 łyżeczki
- skórka pomarańczowa: 1 szt.
- woda: 2 l
- sól: 1.25 łyżeczki
- sok z cytryny: 1 szt.
- pieprz czarny: 1 szczypta
- cukier: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik nastawiamy na temp. 170°C. Grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby tylko były przykryte, doprawiamy szczyptą soli i dodajemy szczyptę cukru, stawiamy na ogień i gotujemy 8 min od zawrzenia. Odławiamy, kroimy w grube paski lub zostawiamy w całości. Wędzone śliwki kroimy w grube paski.

krok 2
Cebulę rumienimy przez 5–8 min na oleju na piękny złoty kolor. Razem z tłuszczem przekładamy do miski i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami z wyjątkiem soku z cytryny. Przekładamy do naczynia do zapiekania, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1 godz. Sprawdzamy, czy nie trzeba dolać wody (składniki przez cały czas powinny być przykryte, ewentualnie uzupełniamy i dopiekamy). Przed podaniem mieszamy z sokiem cytrynowym.


