Porady:
- Składniki na chleb bez mąki można wymieszać w misce i dopiero po czasie leżakowania przełożyć do keksówki.
- A może dodać trochę słodyczy? Chleb z ziaren bez mąki będzie dobrze smakować, gdy dodamy do niego trochę suszonej żurawiny lub rodzynek.
- Syrop klonowy można zastąpić miodem, jednak należy pamiętać, że wtedy pieczywo przestanie być przepisem wegańskim.
- Chleb bez mąki pszennej nie ma w sobie glutenu, jednak przygotowując go dla osoby wykluczającej to białko z diety, należy upewnić się, że wykorzystane płatki owsiane mają odpowiedni certyfikat. Zdarza się, że mogą być zanieczyszczone.
- Dobrze kroi się dopiero po wystygnięciu – niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać aż będzie zimny.
- Upieczony, pachnący chleb z ziaren można podawać ze świeżymi, sezonowymi warzywami, jajkiem lub chudą drobiową wędliną.
Notka redakcyjna:
Chleb bez mąki – co trzeba wiedzieć?
Pieczywo to częsty składnik w naszych jadłospisach – dwie kromki z jajecznicą na śniadanie, kanapka z serem i warzywami na lunch i tosty na kolację. Chleb z ziarnami jest fantastyczną bazą zdrowych posiłków. Często jedna kromka wystarcza, by się najeść, ponieważ jest gęsty oraz pełen wysokoenergetycznych orzechów i ziaren. Z tego przepisu często korzystają osoby na diecie bezglutenowej, wegańskiej i ketogenicznej, ponieważ pozwala on zastąpić powszechny chleb pszenny.
Obawiacie, że chleb bez mąki będzie się rozpadał? Na szczęście tak się nie stanie, a to wszystko dzięki dodatkowi oleistych płynów – oleju kokosowego i syropu klonowego. Nie mniej istotne jest odstawienie masy chlebowej na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, aby ziarna mogły wchłonąć część wody. Dzięki temu staną się bardziej miękkie, a chleb po upieczeniu będzie się przyjemnie jadło.
Ważny jest też sposób przechowywania. Chleb bez mąki powinien być trzymany w foliowym woreczku, żeby ograniczyć dostęp tlenu. Dzięki temu zachowa świeżość na dłużej i będzie łatwy do zjedzenia nawet przez 5 dni. Dobrze znosi również mrożenie, w całości lub pokrojony na kromki.
Przepisy na chleb
Istnieje wiele przepisów na chleb – na mące pszennej, kukurydzianej, razowej, bez mąki, na zakwasie i drożdżach. Kiedyś na polskich stołach królował żytni na zakwasie, dziś jednak wyparty został przez pszenny. Warto pamiętać, że pieczywo z zrobione w domu jest zwykle bardziej aromatyczne i zdrowsze niż to ze sklepu.
Jak upiec chleb w domu? Przepisów podpowiadających, jak wypiec własny bochenek jest wiele. My szczególnie polecamy przepis na:
- domowy chleb razowy - przygotowany na drożdżach, bez zakwasu, można w nim wyczuć lekkie nuty miodu. Jest zdrowy i zdecydowanie mniej kaloryczny od białego pieczywa.
- chleb bananowy bez mąki - cieszy się dużą popularnością, charakteryzuje się lekko słodkim smakiem – szczególnie uwielbiają go dzieci. To też świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
- chleb z boczkiem i cebulą - jest niezwykle smaczny i aromatyczny. To świetna propozycja na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdza się na przyjęciach, imprezach w plenerze przy grillu.
- chleb piernikowy z suszonymi śliwkami - jest wypełniony bakaliami, dominują w nim śliwki, do tego aromatyzowany jest przyprawą do piernika. Z tego powodu często jest przygotowywany w okresie świątecznym. Ale jeśli tylko lubimy piernikowe smaki, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby robić go częściej - składniki są dostępne przez cały rok.
- chleb daktylowo-orzechowo-kawowy - ta propozycja może wydawać się zaskakująca, ale zapewniamy, że jak raz spróbujecie, będziecie chcieli robić go częściej.
- chleb z czterema serami - to prawdziwa gratka dla miłośników sera. Całość została przełamana smakiem suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy.
Jeśli chcemy zacząć robić regularnie własne wypieki pomocne może okazać się posiadanie wypiekacza do chleba. Ta maszyna zrobi większość pracy za nas – nam pozostaje tylko dodawać składniki w odpowiedniej kolejności i zajadać się świeżym pieczywem.