Reklama

Makaron z pesto i kurczakiem w ekspresowym, banalnym przepisie. To danie to hit dla fanów kuchni włoskiej, szybkiego gotowania oraz dla wszystkich, którzy kochają połączenie makaronu z bazyliowym pesto. Zobacz, jak zrobić zielone pesto z makaronem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Bazylię myjemy, parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obieramy.

    StockFood

  • krok 2

    Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni, aż się przyrumienią.

    StockFood

  • krok 3

    W moździerzu - lub za pomocą blendera - ucieramy bazylię z czosnkiem i piniolami. Dolewamy oliwy, dosypujemy parmezan, doprawiamy szczyptą (2 g) soli. Masa musi być gładka i kremowa.

    StockFood

  • krok 4

    Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i przesmażamy na rozgrzanym oleju.

    iStock

  • krok 5

    Wodę zagotowujemy, solimy szczyptą soli (3 g) i gotujemy makaron zgodnie z informacjami i na opakowaniu.

    iStock

  • krok 6

    Kurczaka łączymy z pesto, podajemy z odcedzonym makaronem. Można udekorować bazylią lub dodatkowo - liśćmi szpinaku i ekstra warstwą parmezanu, który roztopi się pod wpływem ciepłego dania.

    StockFood

Porady:

  • Jaki makaron wybrać do kurczaka z pesto? Pasuje zarówno penne, jak i kolanka czy kokardki. To połączenie składników będzie też pysznie smakować ze spaghetti czy wstążkami. Nie polecamy jednak zbyt cienkich i krótkich makaronów np. nitek, które zazwyczaj stanowią dodatek do rosołu.
  • Jeśli, zależy Ci na ekspresowym przygotowaniu tego dania, użyj pesto ze słoika. Makaron z pesto ze słoika i kurczakiem może spełnić swoją funkcję, o ile sięgniesz po produkt dobrej jakości. Oczywiście nic nie dorówna smakiem domowemu pesto, ale jak uważnie sprawdzisz skład gotowego produktu, to możesz przybliżyć się do smaku domowego pesto.
  • Makaron z kurczakiem i pesto możesz przed podaniem wymieszać w jednym naczyniu. W ten sposób pesto dokładnie pokryje makaron, a dodatkowo potrawa wyrówna swoją temperaturę. Makaron możesz podać z pomidorkami koktajlowymi oraz listkami młodej bazylii.
  • Jeśli lubisz pesto, możesz przygotować go więcej i przechowywać w lodówce przez okres 5 dni. Pamiętaj jednak, że pesto musi być przełożone do wyparzonego wcześniej słoika, polane oliwą i szczelnie zamknięta. Jeśli chcesz przechować pesto z bazylii dłużej niż 5 dni, zrezygnuj z dodania do niego parmezanu (ser można dodać później).
  • Jeśli lubisz pesto, to polecamy przepis na: pesto z lubczykiem i orzechami i pesto z jarmużu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama