
Makaron z pesto i kurczakiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pierś z kurczaka: 200 g
- makaron świderki (fusilli): 150 g
- olej: 15 ml
- oliwa z oliwek: 60 ml
- bazylia: 200 g
- orzechy piniowe: 30 g
- czosnek: 1 ząbek
- parmezan: 60 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Bazylię myjemy, parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obieramy.

StockFood krok 2
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni, aż się przyrumienią.

StockFood krok 3
W moździerzu - lub za pomocą blendera - ucieramy bazylię z czosnkiem i piniolami. Dolewamy oliwy, dosypujemy parmezan, doprawiamy szczyptą (2 g) soli. Masa musi być gładka i kremowa.

StockFood krok 4
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i przesmażamy na rozgrzanym oleju.

iStock krok 5
Wodę zagotowujemy, solimy szczyptą soli (3 g) i gotujemy makaron zgodnie z informacjami i na opakowaniu.

iStock krok 6
Kurczaka łączymy z pesto, podajemy z odcedzonym makaronem. Można udekorować bazylią lub dodatkowo - liśćmi szpinaku i ekstra warstwą parmezanu, który roztopi się pod wpływem ciepłego dania.

StockFood

