Reklama

Przygotowanie: 15 mi­nut
Gotowanie: 25 mi­nut
Porcja: 260 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

40 dag makaronu penne
6 suszonych pomidorów w zalewie
puszka pomidorów bez skóry (30 dag)
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka bazylii
3 łyżki oliwy z zalewy
15 dag mozzarelli
10 dag tartego parmezanu
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Osączyć. Trzymać w cieple. Suszone pomidory osączyć z zalewy i pokroić.
Pomidory z puszki pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Bazylię opłukać, osuszyć i porwać.
Na patelni podgrzać oliwę z pomidorów. Wrzucić suszone pomidory, chwilkę smażyć. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem, przyprawić i dusić na małym ogniu 5–8 minut.
Mozzarellę pokroić na małe kawałki i wraz z bazylią wymieszać z gorącym makaronem oraz sosem z pomidorów. Posypać obficie tartym parmezanem i od razu podawać.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama