
Makaron ze szparagami i szynką
- białe szparagi: 250 g
- zielone szparagi: 250 g
- makaron penne: 160 g
- śmietana 30%: 60 g
- masło: 20 g
- oliwa z oliwek: 15 g
- czosnek: 1 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- prosciutto crudo: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczenie czosnku: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Z główki czosnku odcinamy górną część. Resztę kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Skrapiamy ją łyżeczką oliwy i zawijamy w folię. Tak przygotowany czosnek, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 40–45 min, aż zbrązowieje i zmięknie. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i pozostawiamy, aby ostygł. Za pomocą widelca wydobywamy ząbki z łupinek. Rozgniatamy je w misce na jednolitą pastę i odkładamy.
krok 2
Przygotowanie szparagów: Szparagi płuczemy, osuszamy i obieramy (tylko białe, zielonych szparagów obierać nie trzeba). Usuwamy z nich zdrętwiałe części i kroimy je w kawałki o długości 2–3 centymetrów. Skrapiamy je łyżką oliwy oraz oprószamy solą i pieprzem, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 10 minut.
krok 3
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, po czym go odsączamy i odkładamy na bok. W garnku topimy masło. Gdy się rozpuści dodajemy do niego pieczony czosnek i śmietanę. Całość chwilę podgrzewamy, dodajemy makaron, pieczone szparagi i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu z plastrem szynki usmażonej na suchej patelni.

