
Pesto z kolendry
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kolendra: 100 g
- orzechy piniowe: 40 g
- parmezan: 40 g
- oliwa z oliwek: 60 ml
- czosnek: 2 ząbki
- sól: 5 g
- cytryna: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Kolendrę myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obieramy ząbki czosnku.
krok 2
Cytryna: kroimy ją na pół. Do przygotowania pesto będzie nam potrzebna tylko jedna połówka owocu, z której wyciskamy sok.
krok 3
Pesto z kolendry: do malaksera wrzucamy orzechy piniowe, czosnek, ser żółty, sól i pieprz. Wlewamy oliwę i sok z cytryny. Całość rozdrabniamy do momentu, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Gotowy sos przekładamy do czystego, suchego słoika.

