Porady:
- Zamiast orzeszków piniowych możemy dodać pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie lub nerkowca.
- Pesto przygotowujemy ze świeżych i młodych liści rukoli. Starsze mogą być nieco zbyt gorzkie. Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się na przygotowanie pesto ze starszych liści rukoli, możemy uratować sytuację dodatkiem miodu, który zniweluje nieprzyjemną gorycz.
- Gotowe pesto z rukoli przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
- Jeśli planujemy przechowywać je dłużej, dodajemy na wierzch warstwę oleju lub oliwy z oliwek.
Notka redakcyjna:
Dodatki do pesto z rukoli
Do aromatycznego, lekko słonego i przyjemnie orzechowego pesto z rukoli, możemy dodać także inne zioła. Sprawiają, że smak pasty jest ciekawszy i bardziej złożony. Z rukolą świetnie komponują się inne zielone dodatki:
- bazylia,
- mięta,
- pietruszka,
- lubczyk,
- tymianek.
Jeśli zamierzamy podać pesto z rukolą do pieczywa, możemy dodać awokado.
W jakich potrawach sprawdza się pesto z rukoli?
Pastę możemy serwować na zimno – ze świeżą francuską bagietką lub domowym pieczywem z ziarnami. Świetnie sprawdza się jako dip do sałatek lub warzyw pokrojonych w słupki. Pasuje także do serów i delikatnych potraw mięsnych, np. z piersi kurczaka.
W ciepłych daniach doskonale komponuje się z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko. Pesto z rukoli możemy stosować jako zamiennik do klasycznego, bazyliowego pesto.
Domowe pesto z rukoli i nie tylko
W podobny sposób możemy zrobić inne ziołowe miksy, takie jak:
W każdej mieszance możemy zamiennie stosować orzeszki piniowe lub pestki słonecznika. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że zmiana składników ma istotny wpływ na końcowy smak potrawy. Pesto z rukolą i orzeszkami pinii jest bardziej łagodne w smaku, a w przypadku dodatku ziaren słonecznika – nabiera lekkiej goryczki.