
Pesto ze szpinaku
- czosnek: 3 ząbki
- szpinak: 300 g
- sok z cytryny: 125 ml
- oliwa z oliwek: 80 ml
- parmezan: 70 g
- orzechy nerkowca: 85 g
- sól: 3 g
- makaron penne: 170 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: czosnek obieramy z osłonek. Szpinak myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odkładamy kilka liści na bok – użyjemy ich do dekoracji. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. 50 g sera ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy ją i podgrzewamy do zagotowania.
krok 2
Pesto: do malaksera wrzucamy szpinak, czosnek, ser, oliwę, sok z cytryny oraz orzechy nerkowca. Całość rozdrabniamy do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji, a następnie doprawiamy ją solą.
krok 3
Makaron: wrzucamy go do wrzącej wody w garnku i gotujemy ok. 8–10 minut. Po tym czasie odcedzamy go, a następnie łączymy z pesto ze szpinaku. Całość przekładamy na talerz.
krok 4
Podanie: pozostałe 20 g sera ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie posypujemy nim danie. Całość dekorujemy liśćmi szpinaku.

