Porady:
- Gotowe pesto z bazylii przenosimy do czystego, suchego słoika. Całość szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 5 dni.
- Wybierajmy dobrej jakości oliwę z oliwek. Najlepiej sprawdzi się tutaj ta z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin. Odznacza się ona głębokim aromatem. Ponadto stanowi cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przygotowane z jej dodatkiem pesto będzie nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe.
- W zależności od własnych preferencji, można zwiększyć lub zmniejszyć ilość soli oraz pieprzu.
- Orzechy piniowe bez problemu zastąpimy laskowymi, włoskimi, pistacjowymi lub migdałami. Pamiętajmy jednak, żeby wcześniej usunąć z nich skórkę.
- Jeśli chcemy, żeby nasz sos bazyliowy cechował się rzadszą konsystencją – wystarczy dolać do niego trochę więcej oliwy.
- Pesto możemy przygotować również w malakserze. Ponadto niektórzy rozdrabniają składniki w moździerzu. Należy zaznaczyć, że w takim wypadku wykonanie sosu zajmie nam więcej czasu.
Notka redakcyjna:
Pesto z bazylii – z czym je podawać?
Pesto z bazylii to wyśmienity sos, który przygotujemy w mgnieniu oka. Ponadto jest on wyjątkowo uniwersalny. W związku z tym bez problemu możemy podać go z:
- pieczywem – wystarczy rozsmarować pesto na świeżej kromce chleba, bagietce bądź grzance. Pieczywo warto wzbogacić dodatkowo o plasterek mozzarelli, szynkę parmeńską i świeżego pomidora,
- mięsem – pesto możemy podać jako smaczny sos do grillowanego mięsa. Ponadto niektórzy marynują filety z kurczaka w sosie bazyliowym. W ten sposób nadają im nie tylko wspaniałego ziołowego aromatu, ale również oryginalnego smaku,
- pizzą – świetnie komponuje się z pesto. Należy je rozsmarować na surowym cieście. Potrawa w takim wydaniu rewelacyjnie prezentuje się z dodatkiem koziego sera, rukoli oraz pomidorów,
- makaronem – wystarczy wymieszać go z włoskim sosem. To świetny pomysł na proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Całość możemy posypać startym serem żółtym,
- sałatką – mieszanka świeżych warzyw bardzo dobrze smakuje polana pesto bazyliowym. W takiej sytuacji warto dodać do sosu nieco więcej oliwy. Dzięki temu jego konsystencja będzie rzadsza.
Pesto z bazylii – o co możemy je wzbogacić?
Klasyczny przepis na pesto z bazylii możemy trochę urozmaicić. Dzięki temu wzbogacimy jego smak, aromat oraz wartość odżywczą. Wystarczy dodać do niego:
- świeże zioła – pietruszka, liście oregano, a nawet koperek wspaniale komponują się z bazylią. Pamiętajmy, żeby przed dodaniem ziół, dokładnie je umyć oraz osuszyć,
- nasiona słonecznika – możemy zastąpić nimi część orzechów piniowych. Warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Nasiona słonecznika rewelacyjnie podkręcą smak sosu,
- suszone pomidory – stanowią główny składnik pesto rosso. Wystarczy połączyć je z pozostałymi dodatkami sosu i całość rozdrobnić za pomocą blendera,
- pestki dyni – niewielki dodatek tego składnika świetnie podniesie wartość odżywczą pesto,
- sok z cytryny – sprawi, że gotowy sos będzie odznaczał się delikatną, cytrusową nutą.
Pesto – inne rodzaje
Pesto z powodzeniem przygotujemy na bazie różnych ziół lub warzyw. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na ten włoski sos:
- pesto z jarmużu – wyczarujemy je z parmezanu, oliwy, orzeszków piniowych, bazylii i młodych liści jarmużu,
- pesto ze szpinaku – to ciekawa wariacja na temat klasycznego sosu włoskiego. Żeby je przygotować wystarczy zastąpić bazylię szpinakiem,
- pesto pietruszkowe – to skarbnica witamin, która oprócz popularnego zioła, skrywa w sobie również orzechy włoskie lub migdały, oliwę oraz starty żółty ser,
- pesto rosso – powstaje z dodatkiem suszonych pomidorów. Odznacza się ono pięknym czerwonym kolorem.