Porady:
- Ważnym aspektem przy przygotowaniu steków wołowych (nie tylko picanha) jest pokojowa temperatura mięsa. Nie należy wykorzystywać mięsa wyjętego bezpośrednio z lodówki (jest ono za zimna). Należy wyjąć wołowinę co najmniej pół godziny przed planowaną obróbką mięsa.
- Jeśli mamy wołowinę w kawałku, należy ją wcześniej pokroić na kawałki o grubości 1,5-2 cm. Warto pamiętać, że steków nie należy rozbijać wcześniej tłuczkiem – to poważny błąd!
- Powszechnie uważa się, że najlepsze są steki słabo lub średnio wysmażone, gdyż dzięki temu zachowają one swą głębię smaku. Jeśli je grillujemy to wystarczającym czasem są 4 minuty, w przypadku smażenia – 1 minuta z każdej strony.
Notka redakcyjna:
Czym jest picanha?
Picanha jest rodzajem mięsa wołowego, które wywodzi się z Brazylii. Rozpowszechniony jest on również w Hiszpanii i Portugalii, a także w Stanach Zjednoczonych, gdzie występuje pod nazwą „culotte”. Picanha jest to udziec wołowy bez kości z warstwą tłuszczu na wierzchu. Sekret wybornego smaku tego mięsa tkwi w hodowli brazylijskich krów, które większość swojego czasu spędzają na pastwiskach. Krowy te mają stosunkowo niewielki procent tłuszczu (w przeciwieństwie do krów typowo mlecznych).
Z czym podawać steki?
Stek nie potrzebuje wyrazistego towarzystwa – wystarczy sól i pieprz, a także klasyczne dodatki. Świetnie sprawdzą się domowe frytki, ziemniaczane purée czy też pieczone ćwiartki ziemniaka. Nie należy zapominać również o dodatku warzywnym – sałace ze świeżych warzyw, skropionej oliwą z oliwek. Ważnym, chociaż fakultatywnym, dodatkiem jest sos, np. holenderski czy barbecue.