
Pide – turecka pizza
- drożdże: 15 g
- woda: 250 ml
- cukier: 10 g
- mąka pszenna: 450 g
- sól: 9 g
- jajka: 2 szt.
- oliwa z oliwek: 50 ml
- jogurt naturalny: 50 g
- mięso mielone wieprzowe: 500 g
- czosnek: 15 g
- czerwona papryka: 200 g
- pomidory w puszce: 200 g
- mozzarella: 150 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- słodka papryka: 2 g
- papryka ostra: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn: drożdże kruszymy i łączymy w miseczce z ciepłą wodą (100 ml), cukrem i 2 łyżkami mąki (około 20 g). Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
krok 2
Ciasto: do dużej miski przesypujemy przez sito pozostałą mąkę wraz z łyżeczką soli (około 6 g). Dodajemy 150 ml ciepłej wody, gęsty jogurt naturalny, jedno jajko i 30 ml oliwy. Zagniatamy składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
krok 3
Składniki na farsz: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Czerwoną paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, po czym kroimy ją w kostkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi, opłukujemy i osuszamy. Kilka listków zostawiamy do dekoracji, a resztę siekamy.
krok 4
Nadzienie na pide tureckie: rozgrzewamy 2 łyżki oliwy (20 ml). Smażymy na niej mięso mielone, rozdrabniając je łyżką lub widelcem. Dodajemy czosnek, paprykę i pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podgrzewamy wszystkie składniki, aż odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty farsz. Na koniec mieszamy go z posiekaną natką pietruszki.
krok 5
Formowanie łódek: dzielimy wyrośnięte ciasto na 8 jednakowych części. Robimy z nich kule, które następnie rozwałkowujemy na cienkie, owalne placki. Na każdy z nich nakładamy farsz. Zawijamy brzegi do środka. Wąskie końce lekko skręcamy, formując łódeczkę. Jajko wybijamy do miseczki, lekko je roztrzepujemy i smarujemy nim ranty ciasta za pomocą pędzelka. Farsz posypujemy startym serem.
krok 6
Pieczenie: układamy gotowe łódeczki na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut. W tym czasie ciasto się zarumieni, a ser się roztopi i lekko przypiecze.
krok 7
Podanie: turecka pizza w kształcie łódki powinna być serwowana w stylu rustykalnym, na drewnianej desce. Dekorujemy danie świeżą natką pietruszki.

